Criză Iran. Trump l-a refuzat pe Rouhani. SUA nu dau înapoi

Darius Muresan / 04 oct 2019 / 21:43

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a declarat că omologul său iranian Hassan Rouhani a vrut să-l întâlnească la ONU luna trecută, dar Washingtonul a refuzat să ridice măcar parţial sancţiunile impuse Teheranului şi întâlnirea nu a mai avut loc, informează vineri DPA.

"Ei încercau să stabilească o întâlnire, dar el dorea să fie ridicate sancţiunile (...). Rouhani a dorit o întâlnire la ONU. El a vrut să fie ridicate sancţiunile sau parţial ridicate şi am spus nu", a declarat Trump reporterilor vineri în faţa Casei Albe.

Au existat speculaţii intense în timpul Adunării Generale a ONU dacă cei doi preşedinţi ar face istorie şi se vor întâlni pentru o discuţie pe teme precum armele nucleare şi războaiele în Orientul Mijlociu.

Însuşi Trump a indicat că l-ar întâlni pe Rouhani chiar dacă tensiunile între cei doi adversari s-au agravat, în special în urma unui atac asupra unor instalaţii petroliere saudite pentru care Washingtonul dă vina pe Teheran, informează Agerpres.

Anul trecut, Trump a scos Statele Unite din acordul nuclear multinaţional din 2015 cu Iranul, destinat să împiedice Teheranul să obţină arme de distrugere în masă şi să fie ridicate sancţiunile asupra Republicii Islamice.

De la retragerea unilaterală şi în timp ce i-a supărat pe aliaţii europeni ai Washingtonului, Trump de asemenea a reimpus un regim strict de sancţiuni asupra Iranului lovindu-i economia.

De atunci, Iranul a început să îmbogăţească uraniul la niveluri superioare, semnalând că nu va respecta acordul din 2015 dacă SUA îi încalcă prevederile şi impun sancţiuni.

Naţiunile europene au încercat să salveze acordul.