Criză în CSM. Lia Savonea, declaraţii de ultimă oră: Voi sesiza CCR faţă de acţiunile ministrului Justiţiei

Lia Savonea
Lia Savonea

Preşedintele CSM, Lia Savonea, a făcut mai multe declaraţii după o nouă amânare a şedinţei CSM, din lipsă de cvorum. În plus, aceasta a anunţat că va depune o sesizare la CCR împotriva Anei Birchall. 

"Avem cinci şedinţe amânate pentru lipsa cvorumului. De fiecare dată, lipseşte un număr de membri astfel încât să nu se poată stabili cvorumul. Astăzi au lipsit trei procurori fără motiv. Ei invocă o presupusă şedinţă la Parchet, convocată de săptămâna trecută. Am verificat evidenţele, nu se regăseşte nicio invitare la o astfel de şedinţă. În calitatea mea de preşedinte a CSM, ar fi trebuit să fiu înştiinţată, cu atât mai mult cu cât din 2 octombrie am stabilit că vom avea şedinţă de plen astăzi. Este un veritabil boicot instituţional", a explicat Lia Savonea într-o conferinţă de presă. 

Se cere modificarea regulamentului CSM 

"9 membri ai CSM au decis să iniţieze propuneri de modificări legislative, pentru a asigura funcţionarea Consiliului şi desfăşurarea şedinţelor în mod normal. Vizăm reducerea cvorumului pentru situaţiile în care anumiţi membri refuză nejustificat să se prezinte la şedinţe. Asta înseamnă că şedinţele vor fi legal constituite cu două treimi din membrii CSM. Propunem şi sancţionarea acestui tip de comportament, cu pierderea funcţiei", a mai spus Lia Savonea. 

Sesizare împotriva Anei Birchall, la CCR

"Am decis să sesizez un conflict de natură instituţională cu ministrul Justiţiei, Ana Birchall, pentru două motive. Primul, o ingerinţă gravă în activitatea procurorilor, şi al doilea, acţiuni de subminare a autorităţii CSM, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei", a concluzionat preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel