EXCLUSIV  ”Criză de sarcină”. Caz real în România: Există și alte opțiuni!

O nouă campanie pro viață, 40 de Zile pentru Viață, cea mai mare la nivel internațional, desfășurându-se în peste 40 de țări și peste 400 de orașe, a debutat în mai multe localități din România, printre care și la Cluj-Napoca.

Organizatorii și voluntarii spun că această acțiune este o ocazie extraordinară de a informa publicul cu privire la implicațiile morale, fizice și, mai ales, psihice ale avortului asupra copilului, femeii, și asupra întregii societăți, spunând că există alternativă la avort. Timp de 40 de zile, aceștia stau în tăcere, pe Strada Clinicilor, lângă Biblioteca Centrală Universitară "Lucian Blaga", cu pancarte în mâini,  rugându-se pentru copiii nenăscuți și respectarea dreptului la viață.

DC News: Care sunt cazurile de femei care au dorit să facă avort și s-au răzgândit în urma acestei campanii?

'Unul dintre numeroasele răspunsuri l-am aflat în anul 2017 când am observat concret faptul că prezența voluntarilor pro viață în apropierea spitalului contează și chiar poate salva o viață de la avort. Vorbim despre cazul Andreei. Era o după-masă de toamnă ploioasă a lunii noiembrie, când s-au apropiat de noi, voluntarii care stăteam în stradă cu pancarte pro viață, două fete. Pe una dintre ele o chema Andreea. Nu cred că aveau mai mult de 18 ani. Aceasta era venită în Cluj-Napoca la liceu, iar părinții ei locuiesc în județul Suceava. Era însărcinată, prietenul ei era plecat în Anglia la studii și nu dorea să păstreze copilul. Era extrem de îngrijorată mai ales de faptul că vor afla și parinții ei de această sarcină. Prietena ei încerca să o ajute, căutând soluții. Dar, iată, că a venit și soluția la această problemă! Astfel, au intrat în vorbă cu două voluntare, Estera și Bianca. Andreea le-a mărturisit că dorește să facă avort. După o lungă conversație, cele 4 fete s-au dus împreună în parc pentru a putea sta de vorbă în liniște, oferindu-i Andreei o altă perspectivă asupra problemei. Bianca și Estera au încercat să îi explice Andreei faptul că există și alte opțiuni. Mai mult, au asigurat-o de tot sprijinul lor și al tuturor voluntarilor implicați în campania '40 de Zile pentru Viață'.'

'După această primă întâlnire, Andreea era destul de hotărâtă să devină mamă, deși frica de părinți încă nu dispăruse. Apoi, au urmat mai multe întâlniri cu organizatorii campaniei. Aceasta le-a mărturisit voluntarilor cât de mult ar fi contat dacă prietenul ei ar fi dorit să păstreze sarcina. Revenind în România, acesta a început să pună foarte multă presiune pe ea pentru un eventual avort, însă după mai multe întâlniri între voluntarii campaniei și prietenul Andreei, acesta a aceptat să recunoască copilul. Între timp a aflat și mama ei, care, spre surprinderea Andreei, a reacționat cu fericire. Faptul că va deveni bunică era o bucurie care nu se putea exprima în cuvinte. De asemenea, prietenul ei era foarte bucuros de noua postură, aceea de tată. Mai mult, întreaga familie i-a oferit noii mămici sprijinul pe care, la început, ea nu îl vedea din cauza crizei de sarcină prin care a trecut. După puțin timp, Andreea a născut o fetiță căreia i-a pus numele Sophia. 'Când am văzut pancarta cu bebelușul acesta cu ochișorii albaștri, acesta a fost momentul când am simțit că nu vreau să fac niciun avort și că îmi doresc acest copil.' a mărturisit Andreea. Concluzia acestui caz fericit este faptul că întâlnirea dintre cele patru fete nu s-ar fi întâmplat dacă voluntarele nu ar fi stat în stradă cu acele pancarte pro viață și nu i-ar fi oferit sprijin și consiliere Andreei, care era într-o criză acută de sarcină. Prin urmare, merită să ieșim în stradă pentru că doar împreună putem să salvăm vieți' a declarat Liliana Chelcan, organizator al Campaniei '40 de Zile pentru Viață' pentru DC News.

'Este o mare provocare pentru că trebuie să dăm mărturie pentru ceea ce credem și anume că viața începe încă de la concepție. Pe lângă aspectul religios, este un test de curaj pentru că nu este ușor să îți expui punctul de vedere oamenilor în mod public. Gândiți-vă că sute, mii de oameni, trec în fiecare zi prin fața noastră. Am avut de-a face cu numeroși oameni, unii mai drăguți, alții mai puțin drăguți, dar motivul pentru care ne implicăm în această campanie este o mărturie în ceea ce credem chiar dacă suntem foarte prinși în viața noastră cotidiană. Am învățat foarte multe aspecte din această campanie.' a declarat Ana-Maria Socaciu, voluntar.

Ce înseamnă o criză de sarcină?

'Avem numeorase activități social-educative pro viață la nivelul orașului. Ce putem face concret atunci când avem un caz cu o femeie care se află într-o criză de sarcină? Multă lume nu știe ce să facă. În primul rând, trebuie să cunoaștem ce înseamnă acest lucru. Criza de sarcină este situația când viața unei femei ia o întorsătura oarecum neprogramată, sarcina apărând ca  un lucru exterior, un fapt la care nu s-a gândit. Și doar pentru că nu s-a gândit la acest aspect, dintr-o dată sarcina devine o problemă. Deși, în realitate, dacă analizăm mai bine, de fiecare dată când s-a aflat că vine pe lume un copil a fost o veste bună. Însă, când vine vorba de o sarcină neplanificată, toată lumea este panicată. Problema în sine nu este sarcina, ci contextul în care a apărut sarcina. Prin urmare, dacă noi cei din jurul femeii însărcinate o consiliem, îi oferim ajutor și soluții, ea va ieși din această situație de criză. În concluzie, indiferent de profesia pe care o ai, primul lucru pe care oricine poate să îl facă este să vorbiți cu persoanele care se află într-o criză de sarcină. Poate să fie de un real folos', a declarat Iustina Oprescu, voluntar al campaniei și coordonator 'Asociația Clujul pentru Viață'.

'Suntem în stradă și vrem să fim un real ajutor. La Cluj am început această campanie în 2015. Acum suntem la a noua campanie, sunt două ediții în fiecare an. Au fost tinere care au văzut pancartele și au renunțat să facă avort. Și acesta este un rod al acțiunilor și rugăciunilor noastre.' a spus Raul Pop, voluntar și coordonator al campaniei.

22 de milioane de avorturi în România

Potrivit organizatorilor, din 2004 de când a început acțiunea în statul american Texas, prin aceste campanii au fost salvate peste 14.000 de vieți, iar numărul avorturilor pe plan local a scăzut cu până la 28%. Statisticile sunt șocante. România este țara europeană cu cel mai ridicat număr de avorturi. Statisticile arată că în ultimii cincizeci de ani au fost efectuate peste 22 milioane de avorturi, număr mai mare decât populația actuală a țării. În medie, în România se fac, la momentul actual, aproximativ 220 de avorturi pe zi. În Cluj-Napoca, statisticile spun că se fac 13 avorturi pe zi, neluând în calcul și clinicile private.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel