CRIZĂ Catalonia. Puigdemont, din nou premier. Rajoy, reacție dură

Cele două principale formaţiuni pro-independenţă din Catalonia au anunţat marţi că au ajuns la un acord pentru învestirea în funcţia de şef al guvernului regional a lui Carles Puigdemont, instalat în Belgia şi vizat de urmărirea penală în Spania, transmite AFP. 

Împreună pentru Catalonia şi ERC - republicanii de stânga - "sunt de acord să-l susţină pe Carles Puigdemont drept candidat la preşedinţia regiunii Catalonia", au anunţat cele două partide, într-un comunicat comun, care nu precizează dacă acordul implică acceptarea unei învestituri la distanţă. 

Aceasta este opţiunea preferată de fostul preşedinte, destituit de guvernul central, plecat în Belgia cu câteva ore înaintea inculpării sale pentru rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri şi expus la o plasare imediată în arest dacă se reîntoarce în Spania. 

Dar şeful guvernului de la Madrid, Mariano Rajoy, a atenţionat că nu va accepta această nouă provocare din Belgia a liderului separatist şi că, în caz de învestitură "la distanţă", nu va reda regiunii autonomia, suspendată de facto după declararea unilaterală a independenţei, votată de parlamentul regional pe 27 octombrie anul trecut. 

Atunci, Madridul a dizolvat Parlamentul catalan, a destituit guvernul regional şi a convocat un nou scrutin pentru 21 decembrie. Dar separatiştii au obţinut la vot aproximativ acelaşi procentaj (47,5%) la respectivele alegeri şi majoritatea de 70 de mandate parlamentare dintr-un total de 135, ceea ce le permite să învestească din nou un preşedinte de guvern din tabăra lor. 

Acordul convenit între cele două formaţiuni permite de asemenea ERC să păstreze preşedinţia parlamentului. 

Anunţul intervine în ajunul deschiderii legislaturii catalane, cu o primă şedinţă a parlamentului miercuri, în care separatiştii trebuie să pună bazele învestirii lui Carles Puigdemont, prevăzută pentru finalul lunii. 

Pentru aceasta vor trebui să-şi asigure sprijinul celor patru deputaţi de la CUP (Candidatura Unităţii Populare, extrema stângă). 

Autonomia Cataloniei va rămâne suspendată dacă separatistul Carles Puigdemont va încerca să guverneze de la Bruxelles, a avertizat luni şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy, relatează AFP. 

Mariano Rajoy a declarat, în faţa membrilor partidului său, că viitorul şef al guvernului din Catalonia trebuie 'să-şi preia mandatul' şi trebuie să o facă 'fizic' pentru că 'nu poate să-şi preia mandatul de la Bruxelles'. 

'Dacă nu o va face, articolul 155 va rămâne în vigoare', a declarat Mariano Rajoy, referindu-se la articolul din Constituţie care a făcut posibilă punerea sub tutelă a acestei regiuni din nord-estul ţării la 27 octombrie. 

'În cazul în care s-ar presupune că Puigdemont participă la o ceremonie de învestitură de la Bruxelles, guvernul (central) va contesta imediat această decizie absurdă', a declarat Mariano Rajoy.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel