Cristina Neagu, salariu, Reacția Primăriei Capitalei

Primăria Capitalei reacționează la informația potrivit căreia Cristina Neagu, componenta echipei de handbal a Clubului Sportiv Municipal București ar avea un salariu de 22.000 de euro net pe lună. Textul a apărut   pe site-ul tolo.ro, informația fiind preluată ulterior în media.

"In primul rand, Primarul General nu da salariu nici Cristinei Neagu, nici altui sportiv si niciunui angajat al clubului CSM Bucuresti. Contractele sunt semnate de directorul general, in urma aprobarii obtinute din partea Consiliului de Administratie, din care Primarul General nu face parte. Bugetul anual al clubului este aprobat de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, la fel ca si Bugetul Municipiului Bucuresti, in care este prevazuta finantarea activitatii CSM. Autorul articolului cunoaste foarte bine toate aceste aspecte, dar abordarea sa confirma inca o data ca scopul demersului sau nu este informarea onesta a cititorilor, ci denigrarea Primarului General Gabriela Firea, marturie in acest sens fiind arhiva site-ului tolo.ro, in care poate fi regasita seria de articole in care se urmareste cu obstinatie legarea fortata a numelui Gabriela Firea de tot felul de nereguli, mai mult sau mai putin reale, descoperite la entitati subordonate Primariei Capitalei", precizează Primăria Capitalei într-un comunicat de presă.

"In cazul de fata insa nu este vorba despre nicio ilegalitate, ci doar de opinia jurnalistului privind oportunitatea finantarii din bani publici a sportului de inalta performanta. Pentru ca publicul sa poata avea o imagine corecta asupra acestei chestiuni, trebuie precizat si contextul in care handbalista Cristina Neagu este platita de CSM Bucuresti la nivelul valorii sale sportive.

Clubul Sportiv Municipal Bucuresti, infiintat in anul 2007 de CGMB, are mai multe sectii sportive si se axeaza atat pe dezvoltarea activitatii sportive destinate copiilor, prin Centrul de Copii si Juniori CSM Bucuresti, cat si pe dezvoltarea sportului de performanta, inclusiv prin cooptarea celor mai valorosi sportivi romani, in special pentru ca performanta implica emulatie si, implicit, un aflux al tinerilor catre acest sport.

Pentru performanta avem nevoie de modele, iar sportiva Cristina Neagu, singura handbalista din lume care a primit de trei ori titlul de "cel mai bun handbalist al anului - IHF", reprezinta in mod cert un exemplu demn de urmat.

Sportiva clubului CSM Bucuresti reprezinta un vector de imagine determinant pentru practicantii de handbal. Salile din Romania o aclama, copiii vin sa o vada in mod expres, iar Cristina Neagu se constituie, prin atitudinea sa, in cel mai bun promotor al activitatii sportive de inalta performanta. Seriozitatea si calitatea jocului prestat reprezinta un model pentru cei peste 1.700 de copii si juniori ai Centrului de Copii si Juniori, din care aproximativ 570 inscrisi si practicanti de handbal".

Mai mult decat atat, intr-o perioada in care in toate mediile se afirma faptul ca Romania nu isi pretuieste valorile, CSM Bucuresti isi propune sa cultive performanta, pentru ca, in absenta unei investitii majore in sport din partea autoritatii locale, nu se pot realiza performante la acest nivel.

[citeste si]

O treime din salariul Cristinei Neagu se intoarce la stat

Ne exprimam uimirea ca un sportiv de talia Cristinei Neagu, care se afla in topul celor mai valoroase jucatoare de handbal din lume si care ar putea fi din nou desemnata pentru a patra oara, jucatoarea anului de catre Federatia Europeana de Handbal, este "judecat" in functie de salariul pe care il incaseaza si nu in functie de performantele sale, unice la nivel mondial.

Totodata, este regretabil faptul ca unul dintre cele mai mari cotidiene de sport din Romania intelege "sa sprijine" un campion mondial, chiar inaintea unui meci decisiv, cel cu Gyor, publicand-i fluturasul de salariu si facand comentarii pe marginea acestuia.

Mai mult decat atat, in articol se face referire la un salariu de 22.000 de euro, insa, in realitate, Cristina Neagu primeste un salariu din care o treime se intoarce la stat, sub forma de taxe si impozite, rezultand suma de 17.366 de euro.

Referitor strict la salariul sportivei Cristina Neagu, va informa ca:

In data de 13.02.2017 sportiva Cristina Neagu a semnat un contract valabil pe 2 ani cu CSM Bucuresti, echipa de handbal feminin senioare. Transferul a survenit imediat dupa ce sportiva a fost declarata pentru a treia oara "cea mai buna jucatoare de handbal a lumii", rezultate obtinute in 2010, 2015 si 2016, iar anul 2017 i-a adus cele mai multe voturi din Europa, fiind desemnata cea mai buna jucatoare a acestui continent.

In urma negocierilor, salariul net acceptat de sportiva a fost de 78.150 lei pe luna si urma sa intre in vigoare incepand cu data de 01 iulie 2017.

La data de 18 mai 2017 a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta Nr. 38/2017 din 18 mai 2017 privind modificarea si completarea Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000.

Printre altele, aceasta ordonanta a deblocat raporturile juridice dintre sportivii de performanta, structurile sportive si administratia publica locala, situatie care ar fi condus la inghetarea anului competitional sportiv 2017 - 2018 prin lipsa de finantare a activitatii sportive de catre administratia publica locala, motivat de faptul ca dispozitiile legale prevazute de Legea nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, contin norme legale care intra in contradictie cu Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, in contextul in care activitatea structurilor sportive pe plan local nu se poate desfasura pe fondul unei finantari minime.

Structurile sportive de drept public organizate ca servicii in cadrul administratiei publice locale, dupa emiterea acestei Ordonante de Urgenta, pot incheia raporturi juridice specifice activitatii sportive cu sportivii de performanta in conditiile reglementate de Legea nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, eliminandu-se confuziile si interpretarile diferite din partea organelor de control. Astfel, s-a creat o coerenta intre dispozitiile legale prevazute de Legea nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, pe de o parte, si dispozitiile din Legea nr. 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pe de alta parte. In acest fel a aparut un cadru legislativ de ordin primar care poate asigura conditiile unei minime finantari a activitatii sportive organizate la nivelul administratiei publice locale, introducandu-se un contract de activitate sportiva care se incheie intre sportivul de performanta si structura sportiva, prin care se vor stipula valoarea drepturilor banesti aferente contraprestatiei depuse de sportiv, modalitatile si termenele de plata, precum si alte drepturi si obligatii reciproce ale partilor contractante.

OUG 38 pe 2017 prevede in primele sale articole ca "prin hotarare a autoritatilor deliberative ale administratiei publice locale se pot aloca sume din bugetul local, pentru finantarea activitatii sportive a structurilor sportive care au calitatea de ordonator de credite aflate in subordinea sa. Autoritatile administratiei publice locale pot aloca sume pentru finantarea activitatii in limita a maximum 5% din bugetul aprobat. In bugetul autoritatilor sau institutiilor publice ale administratiei publice centrale se pot cuprinde sume pentru finantarea activitatii structurilor sportive care au calitatea de ordonator de credite aflate in subordinea sa, in conditiile legii."

Referitor strict la sportivii si participantii la activitatea sportiva, OUG 38 prevede forma clara a unui contract de activitate sportiva ca fiind conventia incheiata pentru o durata determinata intre structurile sportive si participantii la activitatea sportiva, care are ca obiect desfasurarea unei activitati cu caracter sportiv. Veniturile realizate din Contractul de activitate sportiva se incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente prevazute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Este motivul pentru care la data de 1 iulie 2017 CSM Bucuresti a incheiat cu sportiva Cristina NEAGU un act aditional la contractul de pregatire sportiva semnat in luna februarie prin care transforma acel contract in Contract de Activitate Sportiva. In acest mod, au fost incluse si taxele aferente unei prestatii independente deoarece contractul initial prevede ca taxele rezultate din venitul obtinut de sportiva sunt suportate de catre CSM Bucuresti. Valoarea lunara bruta a devenit astfel 101.649 lei, suma facturata de Cristina Neagu PFI catre club in intervalul iulie 2017 – decembrie 2017.

Datorita faptului ca prin incasarile sale jucatoarea a atins plafonul ce conduce persoana fizica independenta in postura de a factura cu TVA, valoarea totala a devenit 120.962 lei. Este venitul pe care Cristina Neagu il incaseaza in acest moment, achitand catre stat toate taxele aferente prestatiei activitatii independente. Cu alte cuvinte, 42.812 lei se duc lunar in plata taxelor si impozitelor, reintrand practic in circuitul banilor publici.

Afirmatia ca acest contract s-a incheiat prin dublarea valorii sale, comparativ cu ultimul club la care a activat sportiva, este falsa, deoarece Cristina Neagu a avut intotdeauna un salariu corespunzator valorii si notorietatii sale. De altfel, exemplificarea celorlalte contracte ale sportivelor colege sau foste colege nu face decat sa demonstreze ca acesta este nivelul actual al salariilor in handbalul feminin mondial' se arată în comunicatul Primăriei Generale primit la redacție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel