Credite bănci. Daniel Zamfir, șocat: S-a SINUCIS. Vorbeam cu el

Daniel Zamfir, senator PNL, a făcut o dezvăluire cutremurătoare.

În lupta sa cu abuzurile făcute de anumite bănci și instituții financiare nebancare (IFN), liberalul a vorbit cu 30.000 de oameni ale căror vieți au fost distruse de credite.

"La legea dării în plată am intrat în contact cu peste 30.000 de oameni care mi-au spus cazurile lor, dramele lor, m-au încărcat pe viață poveștile lor. Aceste persoane - unite de necaz - s-au constituit într-un grup al clienților cu credite în franci elvețieni. Au tipărit și o carte care se numește "România sub teroare bancară". Aici sunt 100 de cazuri ale oamenilor, povești de viață. Dacă citiți această carte, nu mai sunteți buni de nimic! Ce drame trăiesc acești oameni... Vorbim aici despre creditele bancare. (...) Sunt cazuri reale. Au fost și mulți oameni care și-au pus capăt zilelor. Vorbeam cu un om care avea credite la bănci și, între timp, am aflat că s-a sinucis. Asta s-a întâmplat! Sunt oameni care au ajuns la capătul puterilor. Nu au mai putut suporta astfel de situații", a zis senatorul Daniel Zamfir la Antena 3, în emisiunea lui Radu Tudor.

(w670)

(w670)

(w670)

[citeste si]

Un strigăt disperat

Autorii cărții "România sub teroare bancară", clienții cu credite în franci elvețieni, au transmis un mesaj despre acest volum.

"Această carte este un strigăt disperat, un semnal de alarmă pentru noile generații de clienți bancari. Este o trezire la realitate!

Băncile vor profita de voi, de speranțele voastre, de dorințele voastre, de visurile voastre, de pasiunile voastre, de copiii voștri.

Vor confisca și ultima fărâmă din demnitatea voastră, vă vor umili și vă vor stoarce ultima picătură de încredere în viitor.

Nu lăsați băncile să vă fure viitorul!

Noi luptăm și pentru voi.

Noi plătim prețul încrederii în sistemul bancar.

Noi luptăm ca acesta să se vindece, dar nu garantăm reușita.

Voi puteți să continuați această luptă!

#vremdreptate nu este doar un slogan.

#vremdreptate este o țintă!", au transmis autorii cărții.

Dobânda pentru creditele ipotecare nu va depăşi de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR

Comisiile de buget, economică şi juridică au acordat marţi raport de admitere cu amendamente unei propuneri legislative care modifică OG 13/2011, astfel încât dobânda pentru creditele ipotecare nu va depăşi de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR.

"Plafonarea dobânzilor efective anuale, am stabilit şi s-a votat ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească de 2,5 ori dobânda de referinţă a Băncii Naţionale. Astăzi dobânda BNR fiind de 2,25, asta înseamnă ca dobânda maximă care poate fi percepută pentru creditele ipotecare ajunge undeva la 5,4%", a afirmat marţi senatorul PNL Daniel Zamfir, unul dintre iniţiatorii propunerii legislative pentru modificarea şi completarea OG 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar.

Dobânda maximă

El a precizat că, "în ceea ce priveşte dobânda maximă care poate fi percepută la creditele de consum, nu poate depăşi mai mult de 18%".

"Am luat aici ca referinţă dobânda maximă pe care statul român o percepe (...). Ca să eliminăm orice fel de discuţie care a existat şi care va mai exista în spaţiul public ca ar exista o limitare a dreptului agenţilor economici într-o piaţă liberă, este o practică europeană. Sunt foarte multe ţări din Europa care practică o limitare a dobânzilor. Am decis ca şi noi, în România, să intram în rândul ţărilor europene în ceea ce priveşte creditarea (...). Am stabilit foarte clar ca DAE să nu depăşească respectivele plafoane. Am decis să introducem acest amendament şi să plafonăm DAE pentru că, de cele mai multe ori, chiar dacă am fi plafonat dobânda remuneratorie sau pe cea penalizatoare, ar fi existat diverse mecanisme de introducere a speţelor bancare, comisioane şi aşa mai departe, care să fi ridicat DAE. Pe noi ne interesează ca cetăţenii români să ştie foarte clar cât vor plăti dobânda. Ori, limitând DAE, ştim foarte clar, de la bun început, cât va fi dobânda pe contract", a afirmat Zamfir.

Senatorul PNL a menţionat că limitarea de 18% vizează atât produsele bancare, cât şi ale IFN.

"De obicei, IFN-urile dau credite de consum. Acolo am impus o dobândă maximă de 18%, iar la creditele ipotecare dobânda maximă este de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR", a punctat Zamfir, subliniind că măsura se va aplica noilor contracte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel