Credibilitatea lui Macron, extrem de slăbită în Franţa şi Europa

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron este perceput adesea de partenerii săi europeni drept 'un bastion împotriva populismului', iar dificultatea sa pentru a face faţă revoltelor 'vestelor galbene' provoacă îngrijorarea vecinilor Franţei, estimează observatori internaţionali, relatează AFP. 

„În 2017, alegerea sa a fost văzută ca o speranţă pentru vecinii săi europeni, după un an 2016 marcat de referendumul privind Brexit-ul şi alegerea lui Donald Trump' la Casa Albă, a declarat Nicolas Baygert, profesor de comunicare politică la Universitatea Liberă din Bruxelles. În viziunea Berlinului şi a Bruxellesului, Macron întruchipează 'un bastion împotriva populismului', dar şi 'un lider voluntar în problemele europene', estimează politologul belgian. Sprijinul 'foarte important' adus de Emmanuel Macron cauzei europene 'pare astăzi extrem de slăbit', a mai spus el.

Imaginile cu scenele de violenţă din Paris şi primul pas înapoi făcut marţi de preşedinte după suspendarea taxei pe carburanţi, aflată la originea protestelor, au afectat foarte mult credibilitatea sa în Franţa şi în Europa. 'Macron este apreciat de vecinii europeni pentru fermitatea sa, în timp ce ţara sa este considerată incapabilă să se reformeze de ani de zile', subliniază Vincent Laborderie, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia. Agravarea situaţiei miercuri, în pofida anunţurilor guvernamentale, reprezintă un motiv serios de îngrijorare pentru progresiştii din Europa care se pregătesc pentru alegerile europene din luna mai. 'Dacă Macron nu acţionează (...) există riscul ca această situaţie să se încheie cu o victorie masivă a naţionaliştilor la următoarele alegeri europene', scria marţi cotidianul spaniol El Pais. 'Franţa nu-şi poate permite acest lucru. Nici Europa', sublinia publicaţia spaniolă.

Cu o Angela Merkel extrem de slăbită - forţată în octombrie să anunţe retragerea de la conducerea partidului său în 2021 după două alegeri regionale dezamăgitoare - Emmanuel Macron urma să preia rolul de lider al 'progresiştilor' în campania europeană. 'Dacă situaţia continuă să se deterioreze în Franţa, (...) Macron nu va putea să joace liniştit acest rol', avertizează Laborderie, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel