Creștere tarife taxi București. Asociația Taximetriștilor: Ilegală

Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi (ADTI) consideră că majorarea anunţată a tarifelor de transport în regim de taxi de la 1,39 lei/km la 1,69 - 1,70 lei/km este ilegală. Ei solicită Primăriei Municipiului Bucureşti să nu avizeze ajustarea tarifelor de distanţă solicitată de dispecerate decât după o verificare atentă a modului în care au fost întocmite fişele de fundamentare. 

Potrivit unui comunicat al ADTI, firmele de taxi bucureştene anunţă scumpiri ale călătoriei cu taxiul, cu aproximativ 30 de bani, tariful de distanţă putând ajunge la circa 1,69 - 1,70 de lei/kilometru. 

"Facem precizarea că anunţarea creşterii tarifului/km de la 1,39 lei/km la 1,69 - 1,70 lei/km de către operatorii de transport în regim de taxi este ilegală. Potrivit art. 41 lit. i) din HCGMB nr.178/2008, transportatorii autorizaţi care efectuează servicii de transport local în regim de taxi au obligaţia să fundamenteze şi să supună autorităţii de autorizare tarifele ce vor fi utilizate în activitatea de transport public local în regim de taxi. Dacă luăm în calcul cheltuielile cu munca vie stabilită de Guvernul României la începutul lunii august, a costului cu întreţinerea autovehiculelor taxi, a carburantului, TVA etc., este aproape imposibil ca ajustarea tarifului de distanţă făcută de operatorii de transport în regim de taxi să fie făcută doar cu 30 de bani, cât au anunţat", afirmă asociaţia. 

Noul preț, "dubios"

În opinia ADTI, costurile din care rezultă tariful de distanţă diferă de la un transportator la altul, iar fixarea preţului călătoriei cu taxiul la 1,69 - 1,70 lei/km este "cel puţin dubioasă". În context, asociaţia atrage atenţia asupra faptului că operatorii de transport care îşi falsifică fişa de fundamentare, respectiv structura pe elemente de cheltuieli, riscă să rămână fără autorizaţiile de transport şi taxi. 

"Invităm operatorii de transport membri ADTI să nu cedeze presiunilor făcute de operatorii dispeceri, să calculeze în mod corect şi să depună fundamentarea tarifului pe adresa autorităţii de autorizare din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti cu respectarea prevederilor Ordinului Preşedintelui ANRSC nr. 243/2007", se spune în comunicat. 

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 2,265 milioane de lei (505.021 euro) (decizia nr. 8/2015),opt companii active pe piaţa transportului de persoane în regim de taxi şi dispecerat taxi, pentru participarea la o înţelegere tacită/practică concertată având ca obiect fixarea tarifului de transport de persoane în regim de taxi. 

Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi (ADTI) este o organizaţie profesională neguvernamentală, independentă, apolitică, constituită conform OG 26/2000, fondată în anul 2004 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor autorizaţi în regim de taxi şi închiriere pe plan local şi naţional, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel