Cozmin Gușă: Numirea noului ambasador SUA, oportunitate, dacă ştim să profităm

Numirea unui nou ambasador al Statelor Unite în România ar putea şi ar trebui să fie o schimbare pozitivă, consideră consultantul politic Cozmin Guşă.

"Marea problemă la Washington, unde nu se vorbeşte toată ziua despre România, era că nu reuşeam să ne punem pe hartă şi nu ni se vedea vreo valoare de întrebuinţare de tip geopolitic. Faptul că noul ambasador al SUA este român de origine, lucrează în business şi este acomodat cu meandrele justiţiei şi ale mediului de afaceri pot fi tot atâtea avantaje pentru ţara noastră şi pentru relaţiile româno-americane, mai ales că acestea trebuie construite mult mai solid decât până acum," a afirmat Cozmin Guşă, într-o intervenție la Realitatea TV.

"Trebuie să şi compatibilizăm şi probabil că ăsta va fi cel mai important rol al noului ambasador şi al noii echipe, pentru că nu mă îndoiesc că în ambasada se vor face multe schimbări odată cu venirea lui Zuckerman, care este practic reprezentantul administraţiei Trump. De altfel, relaţia sa cu Donald Trump este un avantaj de parcurs, la fel ca şi faptul că a terminat, de curând, şcoala de ambasadori ca să-i spunem aşa, în Statele Unite. Asta-i va da posibilitatea să reducă, parţial, din handicapul pe care orice persoană care n-a lucrat în diplomaţie îl poarte avea la începutul unui mandat într-o zonă extrem de tulburată, zona de graniţă a NATO, într-o ţară cu baze militare amercane aflate sub puternica observaţie a Ursului rusesc", a zis acesta.

Românii de rând pot avea şi ei de câştigat  

Consultantul politic a precizat că, dincolo de aspectele geopolitce, la nivelul românului de rând întărirea parteneriatului româno-american ar putea aduce o serie de avantaje. "Avem şi noi, românii, aşteptări, iar acestea se leagă, în primul rând, de afaceri mai multe, de investiţii americane care să creeze locuri de muncă, să ne aducă posibilitatea unor producţii de mai bună calitate, a exploatării pieţei româneşti cu mai mut profit, pentru că, la urma urmei, politica e politică, dar totdeauna se rezumă la business, iar România, cu această atitudine pro-americană a cetăţenilor săi, poate fi o bună bază de business pentru Statele Unite, pentru oamenii de afaceri", a declarat Gușă.

"Concluzia ar fi că, având o problematică atât de densă, în calitate de partener strategic al SUA, sigur că viitorul ambasador amercian şi noua sa echipă o să aibă mult de lucru şi sugestia mea este să se concentreze la chestiunile reale, care pot să ne pună, în sfârşit şi pe noi pe harta unui parteneriat de amble părţi, din care să beneficiem şi noi", a mai precizat Cozmin Guşă, în intervenţia sa de la Realitatea TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel