GEORGE MAIOR, SRI, DEMISIE. Cozmin Gușă: O mutare în jocul de șah care a început

Cozmin Gușă
Cozmin Gușă

GEORGE MAIOR, SRI, DEMISIE. Consultantul politic, Cozmin Gușă, consideră că anunțul directorului SRI, George Maior, potrivit căruia va demisiona după alegerile prezidențiale este "una dintre mutările de șah, în campanie, care va fi greu deductibilă pentru marele public".

GEORGE MAIOR, SRI, DEMISIE. Comentând, vineri, la Realitatea TV, decizia șefului SRI, George Maior, de a demisiona după scrutinul din noiembrie, Cozmin Gușă a susținut că "odată cu prima zi de campanie, a început și jocul de șah", mai ales că "este o campanie neobișnuită, cu 14 candidați, mulți dintre ei inutili în acest joc electoral".

GEORGE MAIOR, SRI, DEMISIE. În plus, consultantul politic apreciază că, prin anunțul pe care l-a făcut astăzi, George Maior a executat o mutare în partida de șah, din cauza relației instituționale extrem de consolidate pe care o are cu președintele Traian Băsescu, dar și a relației personale, una mai mult decât consolidată, pe care o are cu familia premierului Victor Ponta, fiindu-le naș.

GEORGE MAIOR, SRI, DEMISIE. "...într-un fel sau altul, George Maior nu poate să scape de presiunile fie instituționale, fie personale, fără să se delimiteze și să mute, la rândul său și asta cred că a făcut, astăzi, la Timișoara", a explicat Gușă.

GEORGE MAIOR, SRI, DEMISIE. "În relația cu Traian Băsescu, George Maior sugerează, astăzi, faptul că el înțelege că fiind un șef de serviciu, al lui Traian Băsescu, să plece sau, cel puțin, să intenționeze să plece, din punct de vedere formal, odată cu plecarea celui care i-a dat mandatul și cu spriijinul căruia a reușit să reformeze Serviciul Român de Informații, pentru că nu ar fi reușit să facă asta niciodată, dacă Traian Băsescu nu ar fi fost de acord și nu i-ar fi dat mandat pentru orice fel de negocieri, care fie au fost în România, cu structura de sub el, și mă refer la cele câteva zeci de generali, care au plecat, generali din altă generație politică, pe care cuplul instituțional-administrativ George Maior - Florian Cuza a reușit să îi elimine din structura SRI-ului, nu se putea face asta fără Traian Băsescu. Pe de altă parte, presiunea puternică, din punct de vedere politic, pe care o resimte, tocmai datorită propunerii de a fi prim-ministru al unui viitor președinte, în persoana lui Victor Ponta, finul său, îl face pe George Maior să acționeze, astăzi, instituțional și din acest punct de vedere și să spună - Eu vă anunț că voi fi apolitic, din punct de vedere formal, imediat după alegeri, deci nu puteți să mă acuzați, în acest moment, de faptul că aș juca împotriva interesului serviciului pe care îl conduc. Eu sunt civilul de la SRI, dar am anumite comandamente legate de ceea ce trebuie să respect atunci când, totuși, conduci un serviciu de magnitudinea și forța SRI-ului-", a mai spus consultantul politic.

Cum influențează anunțul lui Maior campania electorală

GEORGE MAIOR, SRI, DEMISIE. Cozmin Gușă a continuat, apreciind că anunțul de astăzi al șefului SRI reașează campania electorală, la modul discret. 

GEORGE MAIOR, SRI, DEMISIE. "Și această declarație a lui trebuie interpretată și din acest unghi. În timpul campaniei, s-ar fi marșat foarte mult pe ideea că George Maior ar fi putut să sprijine o candidatură a lui Victor Ponta, într-un mod nepermis, la nivelul unui serviciu secret, tocmai pentru că se vehicula foarte mult această propunere viitoare din partea lui Victor Ponta ca George Maior să conducă un guvern PSD sau un guvern de uniune națională. Aceste lucruri au început să fie jucate sau dejucate, prin acest gen de declarații. Ele nu sunt foarte ușor de asumat, pentru că, noi știm foarte bine că în PSD, de exemplu, este o vânzoleală groaznică legată de cine va fi următorul prim-ministru, dacă Ponta câștigă, iar acolo, dacă luăm, repet, din nou în considerare și problemele pe care le au baronii, cu emanatul lor, pe nume Liviu Dragnea, ne dăm seama că este din ce în ce mai dificil să impui o candidatură din afara partidului, deloc imposibil și foarte probabil, însă, în aceste condiții, mai ales dacă acea candidatură duce cu gândul către statul de drept, către DNA, care nu putea să aibă aceste performanțe de acuzare, arestare, fără sprijinul direct al SRI-ului și se creează o situație extrem de sofisticată, pe care puțini pot să o înțeleagă în România. Bineînțeles că George Maior este unul dintre acei puțini care pot să o înțeleagă, alături de cei doi colaboratori instituționali sau personali, și mă refer la Traian Băsescu și la Victor Ponta. Declarația de astăzi reașază campania, la modul discret, și repet, cum spuneam la început, este una dintre mutările de șah, în campanie, care va fi greu deductibilă pentru marele public", a mai spus Cozmin Gușă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel