Covasna. Viitură periculoasă. Măsuri de ultimă oră

Viitura
Viitura

În urma scurgerilor de pe versanți, averselor care au cumulat cantități mari de apă și creșterii debitelor pe anumite râuri, în amonte de localitatea Chichiș, din județul Covasna, s-a format o viitură care poate pune în pericol comunitățile din aval.

În zona de manifestare a inundațiilor sunt dislocate mai multe echipaje de pompieri din cadrul ISU Covasna, care pot interveni cu bărci pentru salvarea persoanelor și cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodării.

Pentru protejarea populației din zonă, s-au întreprins măsuri de înștiințare și avertizare a acestora referitor la iminența producerii inundațiilor în localitate. Cu această ocazie, s-a întrunit în şedinţă extraordinară Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Covasna, care reunește reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în gestionarea acestui tip de risc, în vederea analizării situației și dispunerii măsurilor necesare.

În urma analizării efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în perioada 13-14 martie 2018 şi având în vedere propunerea formulată de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Chichiş s-a hotărât, ca în caz de necesitate, să se creeze o breşă în digul longitudinal mal drept al pârâului Tărlung, aflat în administrarea SGA Covasna, în zona cimitirului vechi din satul Băcel, pentru minimizarea pagubelor produse de viitura propagată de pârâul Tărlung, cu înştiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române".

Spații de cazare

Totodată, au fost luate măsuri pentru pregătirea unor spații de cazare în cazul în care este necesară evacuarea preventivă a locuitorilor, precum și a unor mijloace cu ajutorul cărora să se asigure transportul.

Evoluția situației operative este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, la nevoie fiind posibilă suplimentarea efectivelor de pompieri din zonele aflate sub Cod Roșu, pentru derularea intervențiilor destinate salvării persoanelor și înlăturarii efectelor generate de inundații.

Cetățenii sunt sfătuiți să evite deplasarea în zonele de manifestare a inundațiilor, să nu se apropie de albiile râurilor cu debite mari de apă și sa-și protejeze locuințele de infiltrarea apei, prin ridicarea unor îndiguiri din saci de nisip.

[citeste si]

De asemenea, pentru protejarea vieții și reducerea consecințelor generate de aceste fenomene periculoase, facem apel către populația din zonele amenințate de viituri, să respecte recomandările autorităților locale privind evacuarea preventivă și adăpostirea în zone sigure.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel