Covasna: Miting de protest la Sfântu Gheorghe. Comunitatea maghiară cere rezolvarea situaţiei cimitirului de la Valea Uzului

Câteva sute de persoane au participat, joi seară, la un miting de protest în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, organizat de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), cerând rezolvarea situaţiei cimitirului eroilor din Valea Uzului. 

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortányi István, a afirmat că acest cimitir este un simbol important pentru comunitatea maghiară, iar una dintre cerinţe este ca acesta să rămână în administrarea comunei harghitene Sânmartin şi să fie readus în starea iniţială.

'Comunitatea noastră, în ultima perioadă, se confruntă cu o serie de ilegalităţi, de situaţii pe care le considerăm nejuste, iar una dintre ele o reprezintă cele întâmplate în Valea Uzului, la Cimitirul Eroilor. Am organizat acest eveniment ca semn de protest şi cerem trei chestiuni: prima cerinţă este ca cimitirul să rămână în administrarea şi în proprietatea comunei Sânmartin din judeţul Harghita, a doua doleanţă este ca cimitirul să fie readus la forma iniţială înainte de executarea lucrării ilegale de către Primăria oraşului Dărmăneşti şi a treia cerinţă este ca, în sfârşit, să vedem demisia sau demiterea prefectului judeţului Harghita, pentru că noi considerăm că o persoană care nu îşi apără judeţul, care nu apără cetăţenii judeţului pentru care răspunde în faţa Guvernului nu poate rămâne pe poziţie', a declarat pentru AGERPRES Csomortányi István.

Acesta a mai menţionat că printre motivele care au stat la baza organizării mitingului este şi faptul că instituţiile statului nu îşi fac datoria. 'Au fost prezenţi mai mulţi oameni decât ne-am aşteptat (...) şi e foarte bine că se mobilizează comunitatea într-un număr aşa de ridicat. (...) Noi ţinem neapărat de toate formele legale de protest sau de a ne exprima opinia. (...) Vedem în mod evident că administraţia centrală, guvernarea de la Bucureşti, statul, practic, foloseşte dublă măsură legat de comunitatea maghiară. Şi în cazul cimitirului din Valea Uzului, pentru fapte evident ilegale pe care le-au comis autorităţile din oraşul Dărmăneşti, respectiv primarul, nu numai că nu avem tragere la răspundere, ba chiar instituţiile statului îl ajută să intre pe o cale legală cu ce a făcut acolo. Este dublă măsură şi pentru acest lucru nu ne aşteptăm ca, pe termen scurt, prin instituţiile statului să ne câştigăm dreptatea', a mai spus liderul PPMT.

Manifestarea a durat aproximativ o oră, iar pe parcursul acesteia au fost susţinute discursuri de către mai mulţi lideri ai comunităţii maghiare, intercalate cu momente artistice, precum şi o scurtă slujbă religioasă. Unii participanţi au purtat pancarte pe care scria în limba maghiară 'Nu lăsăm cimitirul' şi 'Jos prefectul', iar din mulţime s-au făcut auzite, sporadic, scandările 'Ţinutul secuiesc nu e România' şi 'Piară Trianon'. Evenimentul, desfăşurat fără incidente, s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi a imnului secuiesc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel