EXCLUSIV  Timmermans, făcut praf. Raport care arată ce probleme au țările care ne critică

Remus Borza
Remus Borza

Deputatul independent Remus Borza a venit, la emisiunea Borza Analytica, cu un raport privind corupția.

"Cei care ne judecă pe noi sunt campionii democrației, ai drepturilor omului – a se citi cu ghilimelele de rigoare -, Juncker, Timmermans și mai nou Vera Jourová. Timmermans, pentru multă lume e surprinzătoare ascensiunea lui, era ministrul de Externe al Olandei. În calitatea aceasta, a fost raportorul, în 2014, a unui raport privind starea corupției în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE)", a spus Remus Borza, punctând că raportul poate fi accesat pe site-ul Comisiei Europene. "Urma să apară un raport similar în 2015 și 2016, evident că nu a mai apărut. Acesta este singurul", a adăugat deputatul independent.

Cu privire la raport, referindu-se la justiție, Remus Borza spune că nu este o "invenție românească". "Avem corupție peste tot în lume. Îmi permit câteva pasaje (n.r. din raport): Corupția continuă să fie o provocare pentru Europa. Corupția este un fenomen care afectează toate statele membre ale UE și costă economia europeană aproximativ 120 de miliarde de euro pe an. Acest raport a fost făcut în baza datelor și informațiilor aferente anului 2012", a declarat Borza.

(w670)

Alte date din raport

"Europenii sunt profund îngrijorați în ceea ce privește corupția. Rezultatele sondajului Eurobarometru, făcut în fiecare țară, arată că trei sferturi, 76 la sută din europeni, cred că fenomenul corupției este rar răspândit și mai mult de jumătate, 56 la sută, că nivelul de corupție din țara lor a crescut în ultimii doi ani de zile", a mai zis deputatul independent.

Austria

În raport, cu privire la Austria, se specifică "să asigure resurse necesare pentru a avea procurori specializați care să se ocupe de cazurile anticorupție. Iată că Austria nici astăzi nu are un DNA. (...) Comisia sugerează ca Austria să introducă un mecanism de monitorizare a declarațiilor de avere. Nici atâta nu au...", a mai declarat Borza.

(w670)

Belgia

"Există riscul ca fenomenul de corupție în Belgia să nu fie combătut într-o manieră consistentă. Comisia Europeană sugerează să fie implementate reguli de etică pentru toți oficialii aleși. În plus, capacitatea sistemului judiciar și de aplicare a legii ar trebui sporit în Belgia, așa încât cazuri de corupție să fie pedepsite la timp, înainte de a fi prescrise. Iată că nu doar în România se prescriu cazurile de mare corupție, a se vedea dosarul Microsoft", a punctat deputatul.

Franța

Mai departe, în raport, cu privire la Franța, se specifică că "rămâne riscul de corupție în sectorul achiziților publice". "Sigur, ne confruntăm și noi", a comentat Borza. "Pentru 68 la sută dintre francezi, corupția este larg răspândită în țara lor", a mai spus acesta din raport.

(w670)

Germania

"Comisia Europeană subliniează că Germania ar trebui să aibă de câștigat de pe urma introducerii unor pedepse severe pentru corupție în cazul oficialilor aleși. (...) Atenție, foarte clar: 9 la sută dintre germani spun că știu personal pe cineva care a luat mită", a spus Borza, citând raportul menționat.

(w670)

Concluzia lui Borza

"Eu recomandat să acceseze site-ul Comisiei Europene, să ia pe îndelete raportul, e cât se poate de edificator. Nu suntem mai corupți decât alții", a concluzionat Remus Borza.

Interviul poate fi ascultat mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel