Corlățean, anunț de impact pentru Marea Neagră: O premieră! Chirieac: "Nu vin rușii, vin britanicii?"

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a admis că diplomația română a trebuit să depună eforturi semnificative pentru a include Marea Neagră pe lista de priorități reale ale NATO, proces încununat cu un succes la summit-ul aliaților din Țara Galilor. Șeful diplomației române a dezvăluit, joi, la interviurile DC News Live, că forțele armate britanice vor participa în această toamnă la exerciții comune în România.

"A fost una dintre principalele teme de bătălie pe care le-am dus la nivel politic, diplomatic și militar accelerat în ultimul an de zile. Pentru că Marea Neagră, ca să fim onești, nu figura pe lista de priorități reale ale Alianței, cu adevărat.

Or discuțiile avute în ultimul an de zile cu partenerii europeni americani au fost discuții care au pregătit o decizie luată la summit. Pentru prima oară în documentele fundamentale ale NATO adoptate Marea Neagră funcționează ca punct strategic de interes. Cu consecințe: amplasarea unui comandament, cu exerciții militare anunțate și un parteneriat naval militar între SUA, România și Bulgaria și o prezență care să descurajeze Rusia. Aveam nevoie de acest lucru și am obținut acest lucru", a declarat ministrul de Externe pentru DC News.

Alianța Nord-Atlantică a devenit mai vizibilă în Marea Neagră după izbucnirea crizei ucrainene. Navele de război care au intrat în apele Mării Negre au fost de fiecare dată americane și franceze, unele voci deplângând lipsa partenerilor britanici. Ioan Mircea Pașcu, europarlamentar și fost ministru de Externe, declara recent, în cadrul unei conferințe, că este dezamăgit că Marea Britanie nu a fost în prima linie a țărilor care au luat măsuri preventive asiguratorii față de România.

Băsescu, despre "Marea Neagră lac rusesc": O facem lac NATO

Titus Corlățean spune că a primit confirmări din partea omologului său de la Londra că va exista prezență militară britanică pe teritoriul României în această toamnă.

"Cu o zi înainte de summit (-ul NATO) eu am fost la Londra într-o vizită, invitat la un Institut prestigios de Relații Internaționale, ca speaker, și am avut separat întâlniri cu ministrul britanic de externe, minsitrul Apărării și comisia de Apărare a Camerei Comunelor. Și pot să vă confirm faptul că vom avea prezență militară britanică în exerciții comune în această toamnă, posibil sfârșit de octombrie, noiembrie. E o premieră, după foarte foarte mulți ani, e un semn că parteneriatul strategic româno-britanic funcționează", a spus șeful diplomației române.

"Deci nu vin rușii, vin britanicii?", a punctat analistul Bogdan Chirieac.

"Vin britanicii, pentru memoria noastră istorică este un lucru foarte bun", a arătat Corlățean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel