EXCLUSIV  Corina Ozon, după episoadele cu Amanții, revine cu Tentații: "Îi va șoca pe cei care au citit"

Corina Ozon face ce vrea cu noi. În 2014, i-am cunoscut "Amanții", iar acum vorbim despre "Tentații" cu gândul la cei dintâi.

Să dăm perdeaua la o parte și să vorbim despre fenomenul Corina Ozon pentru că da, în doi ani, scriitoarea a devenit un adevărat fenomen. A debutat cu "Zilele amanților", un roman care s-a dovedit a fi un succes fenomenal. Nici dacă ar fi vrut, timișoreanca adoptată de București nu s-ar fi putut opri aici... cititorii au știut una și bună - continuarea primului roman. Și-au urmat alte două cărți - "Nopțile amanților" și "Amanții 3.0", receptate de public cu același nivel de entuziasm. Prin cărțile sale, Corina Ozon, scriitoarea cu 12 ani de presă în spate, a făcut dreptate tuturor amanților din lumea întreagă. Era o dreptate pe care o meritau din plin îndrăgostiții care se iubesc în secret, iar pentru asta nu pot să spun decât: Jos pălăria! Și era să uit. Prin paginile "Amanților" găsiți și o ceartă politică între amorezi foarte, foarte amuzantă despre alegeri.

Corina Ozon nu s-a oprit aici. Chiar dacă a pus în cui - pentru o vreme - povestea "Amanților", a revenit cu "Până când mă voi vindeca de tine", iar acum a pregătit "Tentații". Nu știu dacă le puteți rata, așa că sunteți invitați sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 15:00, la Târgul de Carte Gaudeamus, Clădirea Romexpo, Standul 221 (Herg Benet), unde Dana Săvuică va fi invitat special. Dacă pe "Amanți" i-am devorat în câteva zile, "Tentațiile" încă nu mi-au ajuns în mână, dar dacă este să ne luăm după impresia Danei Săvuică, Corina Ozon va da din nou lovitura.

(w670)

"Am citit cartea într-o singură noapte, fără s-o mai las din mână. M-am revăzut în frânturi, în fiecare capitol din viaţa femeii care a trăit după 'cum se cade'. Îşi trăia viaţa ca la carte, dar filele cărţii ei erau goale, iar capitolele se repetau. Fiecare dintre noi se va regăsi în această poveste, numai că nu ştiu câţi vom avea curajul să recunoaştem că avem temeri, regrete, vise neîndeplinite şi o dorinţă secretă de a o lua de la început. De a face o schimbare. Această carte m-a răscolit, m-a făcut să plâng, m-a trimis să mă uit la reflexia mea în oglindă şi m-a determinat să-mi placă ceea ce văd în ea", a povestit Dana Săvuică.

(w670)

Corina Ozon, interviu

Am contactat-o pe Corina Ozon pentru a ne vorbi despre a cincea sa nebunie - "Tentații". Scriitoarea care ne-a învățat să iubim amanții a acordat un interviu în exclusivitate pentru DC News.

Anca Murgoci: Au trecut doi ani de la prima lectură publică din prima dumneavoastră carte "Zilele amanților". Acum sunteți la a cincea. Văzând reacțiile oamenilor și la repeziciunea cu care vi se citesc cărțile, cred că nu greșesc dacă vorbim despre "Fenomenul Corina Ozon". Cum explicați faptul că volumele dumneavoastră sunt devorate pur și simplu?

Corina Ozon: Din câte îmi amintesc, după Cristina Nemerovschi (care a scris pentru coperta a patra la "Nopțile amanților"), tu ai fost prima care m-a catalogat ca "fenomen", mai bine zis cărțile cu amanți. Într-adevăr, la doi ani de la prima carte, am ajuns la a cincea publicată, romanul "Tentații", care este bine primit de public. Mă întrebi de ce sunt devorate cărțile. Cred că scriitura simplă, directă și realistă îi apropie pe cititori și faptul că se regăsesc în scenele descrise de mine. Trăim vremuri dinamice într-o societate pe fugă. Cred că eu ofer tocmai gura aceea de oxigen în pauzele dintre aceste alergături zilnice. Cel puțin, din ceea ce îmi spun cititorii.

Anca Murgoci: Mie mi-e dor de "Amanți". Și cred că nu doar mie. Nu va mai exista o continuare? Parcă se simte nevoia uneia.

Corina Ozon: Da, peste tot unde merg sunt întrebată dacă va fi o continuare a seriei Amanții. Tot ce pot să spun acum este că va fi într-un viitor apropiat, dar aș dori să intre mai întâi în casele cititorilor "Tentațiile". Și nu spun acest lucru întâmplător. E vorba de o maturizare a scriiturii. Și asta vreau să fie și în volumul 4. Pentru că și trilogia parcurge un drum evolutiv al poveștii. La fel ca în viață.

Anca Murgoci: "Tentanții" și "Până când mă voi vindeca de tine", două cărți pe care încă nu am reușit să le citesc. Abordați același stil direct, cu limbaj licențios, rupeți iar bariera paginilor cărții? De exemplu, de ce spuneați că "Până când mă voi vindeca de tine" s-ar putea să șocheze?

Corina Ozon: Ultimele două cărți sunt scrise în alte registre. Am zis că "Până când mă voi vindeca de tine" îi va șoca pe cei care au citit seria Amanții, tocmai pentru că vin cu un alt stil de scriitură. Cartea a fost foarte plăcută și încă este, circulă citate pe internet, oamenii și-au salvat fragmente din ea în telefoane, pentru că, din nou, este vorba despre Viață. În românul "Tentații", cea mai nouă carte, șochez prin faptul că vorbesc despre lucruri intime din viața femeilor, iar acest lucru este interesant și pentru bărbați, pentru a afla cam ce se află în mintea purtătoarelor de rochii. Eu am spus că este o carte a generației 35+, dar au citit-o și oameni mai tineri și le-a plăcut. Pentru că sunt personaje în carte de toate vârstele.

(w670)

Anca Murgoci: De ce ajungem, după ce ne jurăm iubire veșnică, prin paturi străine și de ce - de multe ori - nu avem curajul să ne rupem de vechea relație și trăim vieți paralele?

Corina Ozon: Eu scriu despre aceste subiecte și pe siteul meu dupa35.com. În primul rând, din cauza educației, a setărilor impuse de aceasta. În "Tentații", și despre acest lucru este vorba, prejudecățile ce ni s-au inoculat de mici, de către părinți, care au fost și ei așa învățați. Ne-am trezit într-o lume în care aceste concepte nu coincid cu realitatea. Curajul de a face alegeri ține strict de educație și de caracter. Apoi mai este vorba și de vârstă, cu cât înaintezi în vârstă, cu atât e mai greu să te rupi de vechiul mediu și să o iei de la început. Deși schimbările în viață ar trebui să fie o provocare și o resuscitare. O revalidare a faptului că ești viu. Însă rațiunea, confortul primează de cele mai multe ori. Aa, și să nu uităm de gura lumii...Cred că energia de a duce vieți paralele este egală cu cea din momentul ruperii. Diferența stă în durată.

[citeste si]

Corina Ozon, să nu ne lași să ne vindecăm de tine. Vino și cu a șasea carte! 

Corina Ozon a fost doi ani reporter de investigații la ziarul ORA și un deceniu reporter special și editor coordonator la televiziunea Antena 1. A plecat din presă în 2003, după o carieră de 12 ani. A trecut prin toate etapele, de la reporter simplu la reporter special, a avut propria emisiune, apoi a lucrat în producție tv ca editor coordonator. A luat greu decizia de a renunța la presă. Gazetăria, se știe, te arde intens, dar simțea nevoia să schimbe ceva. A scris cinci cărți, despre care deja v-am vorbit - "Zilele amanţilor", "Nopțile amanților", "Amanții 3.0", "Până când mă voi vindeca de tine", 'Tentanții" și... așteptăm și a șase carte! Corina Ozon, să nu ne lași să ne vindecăm de tine!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel