Coreea de Sud va trimite o unitate navală în strâmtoarea Ormuz

Coreea de Sud ia în considerare să se alăture forţei maritime sub comandament american în Orientul Mijlociu, urmând să trimită o unitate navală, din care face parte un distrugător, pentru a ajuta la securizarea petrolierelor care traversează strâmtoarea Ormuz, a relatat luni un cotidian sud-coreean, citat de Reuters.

Tensiunile dintre Iran şi SUA au escaladat după ce Washingtonul s-a retras în mod unilateral din acordul nuclear cu Teheranul şi a reinstituit sancţiuni împotriva Republicii Islamice. Atacurile împotriva unor petroliere în strâmtoarea Ormuz, în largul coastelor iraniene, în ultimele luni au agravat situaţia, determinându-i pe responsabilii americani să ceară aliaţilor să se alăture unei misiuni de securitate maritimă planificată.

Potrivit ziarului economic Maekyung, care citează un înalt responsabil al guvernului de la Seul sub rezerva anonimatului, Coreea de Sud a decis să trimită unitatea de luptă antipiraterie Cheonghae, care operează în prezent în apele din Somalia, eventual împreună cu elicoptere. Ministerul Apărării de la Seul a declarat că guvernul studiază măsuri pentru a-şi proteja navele care navighează în zona Golfului, dar că nu a luat încă nicio decizie în acest sens.

'Este evident că trebuie să ne protejăm navele care trec prin strâmtoarea Ormuz, nu-i aşa? Deci, avem în vedere diferite posibilităţi', a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, Ro Jae-cheon, într-o conferinţă de presă luni. Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat săptămâna trecută că Washingtonul a solicitat Coreei de Sud, Japoniei, Germaniei, Franţei şi Australiei, precum şi altor ţări să se alăture coaliţiei internaţionale destinată să asigure securitatea maritimă în Golf.

Consilierul american pentru securitatea naţională, John Bolton, a efectuat săptămâna trecută o vizită la Seul, unde a discutat această problemă cu înalţi responsabili sud-coreeni, inclusiv cu ministrul apărării, dar purtătorul de cuvânt citat a declarat că nicio cerere oficială în acest sens nu a fost făcută în cursul respectivei vizite.

Unitatea Cheonghae staţionează în Golful Aden din 2009, acţionând în combaterea pirateriei în parteneriat cu ţări din Africa, Statele Unite şi Uniunea Europeană. Această unitate puternică de 302 persoane include un distrugător de 4.500 de tone, un elicopter antisubmarin Lynx şi trei nave de mare viteză, conform Cărţii albe în domeniul apărării dată publicităţii în Coreea de Sud în 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel