Copilul răsfățat. Întrebarea la care puțini părinți răspund

Este copilul tău răsfățat? Iată o întrebare la care puțini părinți ar răspunde „Da!". Totuși, este suficient să privești în jur, în magazine sau pe stradă, la plajă sau în holul hotelului și să observi că mulți copiii trec deseori de limitele pe care părintele vrea să le impună în educația lor, atrage atenția profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București.

Dar să începem cu ... începutul. Ce este un copil răsfățat?

Conform lui Neuman (2017) un copil răsfățat este cel care nu dorește să se conformeze la lucrurile care se întâmplă zilnic în familia lui: spre exemplu refuză să vină la timp la masă sau refuză să se culce la ora stabilită. Autorul se exprimă foarte clar: el vrea să primească ceea ce-și dorește pe loc, nu acceptă niciun fel de amânări!

Dar de ce cedează un părinte la dorințele imperative și nerezonabile ale copilului său (împingându-l pe acesta pe calea răsfățului)?

Newman (2012) ne oferă posibile răspunsuri:

Părintele cedează pentru a obține aprobarea copiilor săi. De multe ori părinții confundă dragostea cu care trebuie înconjurați copiii cu lipsa limitelor în educația acestora.

Uneori părintele poate să se simtă vinovat pentru că nu petrece suficient timp cu copiii lui. În acest moment părintele „flexibilizează" limitele pentru că atenuează astfel sentimentul de vinovăție.

În sfârșit, părintele cedează pentru că alți prieteni/vecini oferă o grămadă de lucruri copiilor și nu vrea să simtă (el sau copiii săi) în inferioritate.

Vezi continuarea pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel