Consiliul de Securitate ONU. Cohen: Este timpul să recunoaştem

Trimisul Special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a fost chemat să îşi mute atenţia de la încercările de a sprijini formarea unui comitet care să modifice constituţia siriană şi să caute alte piste spre obţinerea păcii, într-o reuniune a Consiliului de Securitate desfăşurată joi la New York, informează dpa.

După şase luni de la numirea sa ca mediator în conflictul sirian, Geir Pedersen a recunoscut că "este timpul trecut" pentru lansarea unui comitet constituţional şi a făcut apel la reînnoirea sprijinului internaţional şi a încetării focului pe întreg teritoriul ţării. Jonathan Cohen, ambasadorul interimar al SUA la Naţiunile Unite, a făcut de asemenea presiuni asupra oficialului ONU pentru ca acesta să urmărească alte căi pentru a ajunge la o soluţie politică, care să includă o încetare generală a focului, să impulsioneze pregătirea de alegeri observate de ONU şi să îi includă pe cei aproximativ 5 milioane de refugiaţi sirieni.

"Este timpul să recunoaştem"

"Este timpul să recunoaştem nu doar absenţa progreselor, ci şi faptul că este posibil ca acestea să rămână inaccesibile ceva timp. Pentru că aşa doreşte regimul să fie, inaccesibile", a susţinut Cohen.

Ambasadorul Marii Britanii la New York, Karen Pierce, l-a susţinut pe diplomatul american, afirmând că este de înţeles concentrarea asupra comitetului, dar "premiul cel mare" este să se ajungă la alegeri, la eliberarea deţinuţilor şi la stabilirea încetării focului. În ultimele luni, războiul a încetat după ce forţele preşedintelui Bashar al-Assad, sprijinite de aliaţii ruşi, au recăpătat controlul asupra majorităţii teritoriilor rebelilor. La sfârşitul lunii aprilie, armata regimului de la Damasc, sprijinită de forţele aeriene ruse, a început o campanie masivă împotriva ultimului bastion important al rebelilor din provincia Hama şi Idlib.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel