Congres PSD. REZULTATE ALEGERI. Discursuri - REZUMAT.VIDEO

Social-democraţii se reunesc sâmbătă în Congres extraordinar la Sala Palatului, prilej cu care 24 de candidaţi vor cere votul forului de conducere pentru funcţiile de preşedinte executiv, secretar general şi vicepreşedinţi regionali ai PSD.

UPDATE 18:15: Nicio supriză în rezultate. Potrivit Antena 3, din primele informații, Viorica Dăncilă a obținut aproximativ 2.800 de voturi, în timp ce Ecaterina Andronescu și Nicolae Bănicioiu, deși s-au retras, au primit aproximativ 500, respectiv 300 de voturi.

Totodată, Marian Neacșu a acumulat aproximativ 3.000 de voturi în timp ce Codrin Ștefănescu a acumulat 650 de voturi pentru funcția de secretar general. 

UPDATE 15:45:  Nicolae Bănicioiu şi Ecaterina Andronescu, candidaţi la funcţia de preşedinte executiv al PSD, i-au acuzat pe organizatorii Congresului extraordinar al PSD că nu au avut posibilitatea să se adreseze delegaţilor înainte de vot şi au părăsit sala. 'Am hotărât să plecăm, pentru că modul în care au fost gândite procedurile şi faptul că sunt pe poziţia 20 şi voturile deja s-au dat... ar fi absolut inutil. (...) M-am înscris pentru această candidatură, deşi prin suportul pe care preşedintele l-a dat doamnei Dăncilă era clar că şansele sunt minime sau deloc, dar pentru ideea de competiţie', a spus Ecaterina Andronescu. La rândul său, Nicolae Bănicioiu a susţinut că votul a început, de fapt, de la ora 13,30.

'S-au dat întâi mandatele către preşedinţi, care le-au distribuit şi sunt acum deja buletine votate. Înţeleg că schema era să nu apucăm noi să vorbim, să nu ştie lumea că se retrage unul pentru celălalt. Eu am vrut să-i cedez candidatura mea doamnei Andronescu. Cred că şi domnul Dragnea, dacă iubeşte atât de mult echilibru de gen, ar trebui să-i cedeze doamnei Dăncilă şi funcţia de preşedinte al partidului. Îmi pare rău că s-a ajuns la aşa ceva. Niciodată în PSD nu a fost o astfel de situaţie', a detaliat Bănicioiu.

UPDATE 15:40: A începutul votul.

UPDATE 14:40: Premierul Viorica Dăncilă a declarat sâmbătă, la Congresul extraordinar al PSD, că Guvernul vrea să adopte modelul german în domeniul achiziţiilor publice. 'Astăzi avem o nouă viziune, o nouă direcţie care trebuie introdusă în dezbaterea publică cu privire la pilonii de dezvoltare pe termen mediu sau lung. România avea mare nevoie de o astfel de viziune, premierul şi Guvernul trebuie să aibă în vedere o direcţie clară - de aceea vreau să vă prezint principalele 100 de măsuri pe care le vom lua în acest an. (...) Primarii mi-au solicitat modificarea legii achiziţiilor publice, actuala legislaţie este o piedică, vreau să adoptăm modelul german în domeniul achiziţiilor publice, vom reduce termenul de rezolvare a contestaţiilor. În 2018 vom adopta legea finanţelor publice locale, legea turismului, vom modifica legea redevenţelor, legea minelor şi vom adopta legea lobby-ului. Vom adopta legea pentru combaterea violentei domestice. În ultimi cinci ani în România au murit peste 1.000 de femei din cauza violenţei domestice. Anul aceasta vrem să intre în vigoare noile legi ale justiţiei', a spus premierul.

UPDATE 13:20: Liviu Dragnea a declarat că sunt opt motive pentru care trebuia organizat Congresul extraordinar al PSD, susţinând că se impune prezentarea bilanţului primului an de guvernare, dar şi că dezbaterile din spaţiul public au căpătat 'o violenţă extremă', care blochează dialogul, 'sufocă societatea şi o dezbină'. VEZI AICI continuarea.

UPDATE 12:05: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat sâmbătă, în cadrul Congresului extraordinar al PSD, că formaţiunea pe care o reprezintă va susţine coaliţia de guvernare în Parlament atâta timp cât acţiunile şi deciziile ei servesc binele comun. 'Vom susţine această coaliţie în Parlament până când simţim că acţiunile şi deciziile coaliţiei servesc binele comun şi că în centrul deciziilor se află cetăţeanul', a spus el.

UPDATE 12:00: Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, sâmbătă, că din decembrie 2016 coaliţia PSD-ALDE nu a avut zile simple, dar se află pe drumul cel bun. 'Vă invit să vă amintiţi un moment care nu a trecut de multă vreme, decembrie 2016. Vreau să vă duc aminte de tot circul făcut atunci de preşedintele Iohannis la numirea premierului propus de PSD-ALDE şi de dosarele care au fost scoase din sertare atunci. Ştiam de atunci că pentru coaliţia PSD-ALDE şi Guvernul nostru nu vor urma zile simple şi, din ce am văzut de un an şi câteva luni, această impresie s-a confirmat, din păcate', a spus Tăriceanu la Congresul extraordinar al PSD.

UPDATE 11:50: După discursul lui Serghei Stanişev, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, a luat cuvântul și Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE 11:07: Preşedintele executiv al Partidului Social Democrat (PSD), Niculae Bădălău, care a fost propus la şefia Consiliului Naţional al acestei formaţiuni politice, şi-a exprimat, sâmbătă, convingerea că congresul extraordinar al PSD va întări unitatea în partid. 'Congresul este foarte bun, întăreşte unitatea în partid şi, indiferent, chiar dacă sunt alegeri în momentul acesta, întăreşte sănătatea partidului', a afirmat Bădălău. Acesta şi-a exprimat susţinerea pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD pentru premierul Viorica Dăncilă, în timp ce pentru funcţia de secretar general îl va susţine pe Marian Neacşu

UPDATE 11:03: Congresul PSD în cadrul căruia vor avea loc alegeri pentru funcţiile de preşedinte executiv, secretar general, vicepreşedinţi, a început. La lucrări participă peste 4.000 de delegaţi. La reuniune este prezent Serghei Stanişev, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă, comisarul european pentru Politici regionale, Corina Creţu, europarlamentari, parlamentari, liderii organizaţiilor judeţene. Reuniunea a debutat pe acordurile piesei 'Odă Bucuriei' varianta mixată, în timp ce Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă şi Gabriela Firea, însoţiţi de membri din conducerea PSD i-au salutat pe cei prezenţi în sală. Ulterior, a fost intonat Imnul Naţional al României.

UPDATE 11:00: Călin Popescu Tăriceanu și Kelemen Hunor au ajuns la Congresul PSD.

UPDATE 10:40:  Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a făcut, sâmbătă, un apel la înţelepciune, calm şi colegialitate, înainte de Congresul extraordinar al Partidului Social Democrat (PSD), care se desfăşoară la Sala Palatului. Ea a declarat că trebuie evitate certurile în interiorul PSD, subliniind că 'dacă vor fi spuse lucruri urâte', acestea vor fi decontate nu de o singură persoană, ci de întreaga echipă şi 'nu se va putea repara un rău deja făcut'. 'Cu siguranţă că nu creăm o impresie bună atunci când ne certăm între noi. Sunt convinsă că toţi colegii au, de fapt, gânduri bune. Probabil nu de fiecare dată maniera de a exprima acele gânduri a fost potrivită. Eu fac un îndemn la înţelepciune, un îndemn la calm şi colegialitate şi să nu uităm că vine şi ziua de luni. Dacă rupem punţile dintre noi, ce vom mai face de luni înainte?', a afirmat Firea.

UPDATE 10:31: Premierul Viorica Dăncilă, candidat la funcţia de preşedinte executiv al PSD, a declarat, sâmbătă, înaintea Congresului partidului, că are emoţii, punctând că cei care vor decide sunt social-democraţii din teritoriu. Am emoţii ca toţi ceilalţi. Nu am de unde să ştiu dacă se retrage cineva. Cei care vor decide sunt colegii din teritoriu, a spus Dăncilă la intrarea în Sala Palatului. Întrebată despre şefia Organizaţiei de Femei, ea a arătat că o decizie o va lua după Congres. Nu pot să gândesc în viitor, despre ceea ce voi face. Sper să fi câştigat încrederea colegilor din teritoriu, a adăugat Viorica Dăncilă. Întrebată de ce s-a răzgândit în privinţa candidaturii la funcţia de preşedinte executiv al PSD, Dăncilă a spus că a primit încurajări de la colegi în acest sens. 'Când am vorbit cu dumneavoastră şi am spus acest lucru (că nu va candida pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD - n.r.) chiar credeam acest lucru. Am primit numeroase telefoane din teritoriu, colegele mele preşedinte de organizaţii m-au îndemnat să candidez, am primit multe telefoane şi de la colegi, candidatura mea susţinută de însuşi primarul general al Capitalei - m-au făcut să iau această decizie. Am văzut că am generat un val de încredere şi atunci am zis că trebuie să nu îi dezamăgesc pe cei care au încredere în mine', a spus ea.

UPDATE 10:20: Trei protestatari au fost ridicaţi sâmbătă de forţele de ordine, în timp ce manifestau în faţa Sălii Palatului, unde se desfăşoară congresul Partidului Social Democrat. Una dintre cele trei persoane scanda la portavoce lozinci anti-PSD. Aproximativ 30 de protestatari, unii înfăşuraţi în steaguri tricolore şi cu pancarte, au rămas în continuare pe trotuarul aflat peste drum de intrarea în Sala Palatului, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de social-democraţi. Manifestanţii scandează lozinci precum: PSD - ciuma roşie sau Jos comuniştii. În legătură cu incidentul de la Sala Palatului, Jandarmeria a precizat că trei persoane au fost conduse la secţia de poliţie pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, pentru luarea măsurilor legale.

UPDATE 9:25: Sute de simpatizanţi PSD s-au strâns deja în preajma Sălii Palatului. Locul este înconjurat de garduri, puse de Jandarmerie, pentru că se anunță și un protest al celor de la mișcaea #Rezist.

----------

Candidaturile au fost validate vineri, într-o reuniune a Comitetului Executiv Naţional al PSD, în ajunul căreia mai mulţi lideri ai PSD şi-au anunţat candidatura la o funcţie de conducere în partid.

Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu s-au înscris la preşedinte executiv, funcţie pentru care va candida şi premierul Viorica Dăncilă, după ce organizaţia Bucureşti-Ilfov şi-a exprimat susţinerea în acest sens.

Pentru funcţia de secretar general şi-au depus candidatura Codrin Ştefănescu şi Marian Neacşu. La Congresul de la Sala Palatului, toţi cei care şi-au exprimat dorinţa să candideze vor fi trecuţi pe buletinele de vot, după cum a anunţat vineri preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

'Astăzi au fost câteva hotărâri adoptate în Comitetul Executiv Naţional al PSD. Am propus colegilor mei să se aprobe şi candidaturile care nu îndeplineau toate condiţiile, pentru cei patru colegi, respectiv doamna Andronescu, domnul Bănicioiu, amândoi pentru funcţia de preşedinte executiv, domnul Cătălin Rădulescu, pentru funcţia de vicepreşedinte pe Regiunea Sud, şi domnul Codrin Ştefănescu, pentru funcţia de secretar general. Deci avem 24 de candidaţi aprobaţi. Toţi cei care şi-au exprimat dorinţa să candideze vor fi trecuţi pe buletinele de vot', a declarat Dragnea, după Comitetul Executiv Naţional al PSD. El a anunţat că îl va propune pe actualul preşedinte executiv al PSD, Niculae Bădălău, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional şi, totodată, că în cadrul CExN al PSD au fost aprobate propunerile de modificare la statut.

Daniel Florea şi-a retras candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte PSD

Liviu Dragnea a precizat că nu se pune problema ca mandatul său la şefia partidului să fie prelungit. 'Eu sunt în mandat', a subliniat preşedintele PSD. Nu în ultimul rând, primarul sectorului 5, Daniel Florea, şi-a retras candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte PSD la regiunea Bucureşti - Ilfov, 'pentru a rămâne armonie în organizaţie'.

Vicepreşedintele PSD Nicolae Bănicioiu a salutat vineri decizia de a valida toate candidaturile pentru congresul partidului, exprimându-şi convingerea că acest lucru s-a întâmplat la presiunea delegaţilor asupra reprezentanţilor lor în CExN. 'Mi-am exprimat nemulţumirile şi în interiorul şedinţei, prefer să nu vi le spun aici. Le-am spus colegilor mei, cred că le-a înţeles şi preşedintele partidului şi ceilalţi colegi din conducere, dar marea reuşită a zilei de astăzi şi o salut este validarea tuturor candidaturilor şi eu vreau să mulţumesc pentru asta colegilor care vin la Bucureşti, delegaţi, care sunt convins că au făcut ei presiunile necesare pentru a-i convinge pe reprezentanţii lor în CExN să voteze pentru acest lucru şi iată cum buturuga mică răstoarnă carul mare, pentru că jocurile subterane şi ascunse ale unora nu se potrivesc cu socotelile oamenilor', a spus Bănicioiu.

Reacția lui Codrin Ștefănescu 

Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu, care s-a declarat foarte emoţionat, a apreciat ca fiind normal faptul că în Comitetul Executiv Naţional au fost acceptate toate candidaturile la funcţiile de conducere şi a anunţat 'discursuri foarte puternice la Congres'. El a susţinut vineri că are emoţii şi îi vine să îşi 'rupă hainele şi să plângă' de situaţia la care s-a ajuns. 'Nu putem vorbi de o victorie în CEx, este vorba despre o chestie normală - faptul că ne-au aprobat colegii noştri să putem candida într-o competiţie liberă, este foarte normal. În momentul de faţă avem candidaturi la preşedinte executiv şi la secretar general în felul următor: Dragnea contra Nicolae Bănicioiu şi Cati Andronescu, la secretar general - Dragnea împotriva lui Codrin Ştefănescu. Iar Congresul, primarii noştri, oamenii noştri din zonă, vechi membri de partid, unii fondatori, cei care se bat în fiecare zi de la bunul Dumnezeu să îi convingă pe români că merităm să fim votaţi vor decide mâine dacă votează şi cu cine votează', a declarat Codrin Ştefănescu, după şedinţa CExN. 

La Congresul extraordinar, PSD scoate la bătaie şi 16 funcţii de vicepreşedinte, opt fiind pentru bărbaţi, opt pentru femei. Lista completă a candidaţilor pe fiecare regiune este următoarea:

1. Bucureşti-Ilfov: Gabriela Firea (primar general al Capitalei şi preşedinte al PSD Bucureşti) şi Robert Negoiţă (prrimar al Sectorului 3 şi preşedinte al PNL Sector 3);

2. Regiunea Sud-Vest: Lia Olguţa Vasilescu (ministru al Muncii şi preşedinte al PSD Craiova) şi Paul Stănescu (vicepremier şi preşedinte PSD Olt)

3. Regiunea Sud-Muntenia: Carmen Dan (ministru al Afacerilor Interne şi senatoare de Teleorman), Adrian Ţuţuianu (fost ministru al Apărării şi preşedinte al PSD Dâmboviţa), Şerban Valeca (fost ministru al Cercetării şi preşedinte al PSD Argeş) şi Cătălin Rădulescu (deputat de Argeş);

4. Regiunea Sud-Est: Mirela Furtună (deputat de Bucureşti la primul mandat) şi Marian Oprişan (şef al CJ Vrancea şi preşedinte al PSD Vrancea);

[citeste si]

5. Regiunea Nord-Est: Doina Fedorovici (senatoare de Botoşani şi preşedinte al PSD Botoşani) şi Gabriel Vlase (vicepreşedinte al PSD şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor);

6. Regiunea Nord - Vest: Doina Pană (fost ministru al Apelor şi Pădurilor, în prezent doar parlamentar) şi Gabriel Zetea (preşedinte CJ Maramureş);

7. Regiunea Vest: Mihai Fifor (ministru al Apărării Naţionale şi preşedinte al Consiliului Naţional al PSD) şi Natalia Intotero (ministru al Românilor de pretutindeni şi una din persoanele care finanţează cu sume mari partidul);

8. Centru - Roxana Mînzatu (deputat şi fost prefect al judeţului Braşov) şi Bogdan Trif (ministru al Turismului şi preşedinte al PSD Sibiu).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel