Conflictul Savonea-Birchall, decizia CCR

Judecătorii Curții Constituționale au luat o decizie în cazul conflictului dintre Lia Savonea și Ana Birchall.

Judecătorii Curții Constituționale au decis că nu a existat conflict juridic de natură constituțională între CSM și Ministerul Justiției, sesizat în perioada în care ministru era Ana Birchall, conform Mediafax. Judecătorii amânaseră de mai multe ori pronunțarea pe acest subiect.

Pe 12 noiembrie, în cadrul prezentării punctele de vedere la ședința CCR, Alexandru Stan, director în cadrul Ministerului Justiției, a declarat despre presupusul conflict cu CSM că este unul „artificial" în care instituția reclamantă nu dorește soluționarea.

La întrunirea CCR, unde a fost prezent și fostul ministru al Justiției Ana Birchall, Consiliul nu a trimis un reprezentant.

Birchall, respinsă de judecători

Ana Birchall a dorit să-și prezinte punctul de vedere personal în conflict însă cererea ei nu a fost admisă de judecătorii CCR, care au constatat că nu mai are calitatea de ministru al Justiției.

Reprezentantul Ministerului Justiției a declarat că CSM nu prezintă soluții de rezolvare a conflictului de natură constituțională pe care instituția îl reclamă în cerere.

Lia Savonea, președintele CSM, a sesizat CCR cu un conflict între Consiliu şi acțiunile Anei Birchall - la acea vreme ministrul al Justiției.

Motivația cererii lui Savonea

1. „Ingerință gravă a ministrului Justiției, Ana Birchall, în activitatea de urmărire penală desfășurată de procurori.

2. Acte de subminare a independenței justiției din România prin negocierea unei „foi de parcurs" privind statul de drept cu reprezentantul unui stat străin, conturând percepția că problemele justiției din România nu sunt gestionate de organismele constituționale abilitate ci de anumiți factori externi.

3. Acțiuni repetate de decredibilizare şi blocare a activității CCR, autoritate de rang constituțional, cu rol bine configurat în arhitectura statului de drept din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel