Condamnare la CEDO fiindcă nu avem regim vegetarian în pușcărie

Soluție favorabilă la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru un deținut budhist, care a reclamat refuzul autorităților din România de a-i oferi în perioada de detenție un meniu alimentar vegetarian.

Judecătorii CEDO au stabilit că deţinuţii au dreptul la un regim alimentar care să fie în concordanţă cu convingerile religioase ale acestora, iar refuzul autorităţilor române de a oferi un regim alimentar vegetarian deţinutului moldovean Ghennadi Vartic, convertit la budhism, reprezintă o încălcare a acestei libertăţi, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Ghennadi Vartic este deţinut în România, după ce a fost condamnat în 1999 la 25 de ani de închisoare.

Decizia CEDO nu este definitivă, Bucureştiul având la dispoziţie trei luni pentru a o contesta.

Timp de șase ani, deținutul a putut să-și asigure regimul alimentar vegetarian grație coletelor cu mâncare trimise de familia sa, dar după ce legislația s-a modificat, coletele nu au mai fost permise, ceea ce l-a forțat pe petent să consume hrana din penitenciar. Acesta este însă nemulţumit de meniul destinat postului creştin-ortodox, susținând că este deficitar în calorii. La rândul său, Administraţia penitenciarelor a argumentat că regimul vegetarian nu îi convine lui Vartic deoarece acesta suferă de hepatită.

În cursul sesiunilor la CEDO, autorităţile române au anunţat că suspectează că unii deţinuţi se convertesc la o anumită religie pentru a obţine meniuri mai bune. Însă judecătorii au stabilit că nu există dovezi că Vartic ar fi procedat în acest fel.

În consecință, România va trebui să îi plătească deţinutului 3.000 de euro ca daune morale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel