EXCLUSIV  Complexuri energetice - PNI, probleme MAJORE. Corpul de control al premierului face verificări - VIDEO

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, într-un interviu acordat pentru DC News, că fondurile necesare exproprierilor în perimetrul carierelor miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor fi repartizate în acest an. 

Toma Petcu a dat o veste importantă pentru câteva milioane de români în legătură cu complexurile energetice pe cărbuni.

"Cărbunele reprezintă o componentă foarte importantă în mixul energetic. (...) Din păcate aici sunt câteva probleme fundamentale. Prima pe care am găsit-o când am venit la minister era legată de noile capacități de extracție pe care trebuia să le aibă cei de la CE Oltenia. Acolo aveau cariera din Jilțul de Nord unde rezervele erau aproape de epuizare și de ani buni se tot chinuiau să obțină banii necesari de la guvern pentru exproprieri. (...) La ora actuală avem hotărârea de guvern pe circuit pentru aprobarea exproprierilor și dăm posibilitatea ca această companie să-și mărească capacitatea de producție la extracție. Al doilea lucru care este foarte important pentru ambele companii este legat de modernizarea și retehnologizarea capacităților de producție și alinierea lor la normele europene de mediu. În acest an, am reușit pe programul PNI să finanțăm la Rovinari modernizarea unui grup", a zis ministrul la interviurile DC News Live.

"Cei de Oltenia au produs foarte mult pe timp de iarnă, dar și în această perioadă. Ambele complexe merg și produc; Oltenia este aproape de capacitate maximă.  (...) Aici era marea problemă a acestor complexe: erau apelate iarna, iar în perioada de vară, producția de energie electrică pe cărbune aproape se ducea la zero. Urmează să gândim o schemă prin care inclusiv pe perioada de vară, atunci când aceste complexe nu funcționează, să poată să producă și să vândă în sistem pentru a avea stabilitate financiară. (....) Ne dorim ca acesta să fie primul an când CE Oltenia nu mai are pierderi și să ajungă pe profit", a adăugat ministrul.

Toma Petcu a dispus verificarea Planului Național de investiții în sectorul energetic. Nu înţelege de ce Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara nu au beneficiat de sume pentru retehnologizarea grupurilor energetice. Dacă CEH și CEO ar fi accesat acești bani, atunci și-ar fi rezolvat o parte din probleme.

"La Hunedoara lucrurile sunt puțin mai complicate și vin din istoric. Acolo avem o problemă cu minele în care rezervele de cărbune rămase sunt destul de mici. Am reușit să elaborăm o hotărâre de guvern prin care să alocăm sume pentru închiderea acestor mine. Spre deosebire de ce a stabilit guvernul trecut în negocierile cu UE, am prelungit perioada de închidere din 2024 până în 2027. Alocăm sume pe toată această perioadă pentru închiderea acestor mine. Căutăm soluții să relocăm pentru mărirea capacității de producție", a spus Toma Petcu.

"La Hunedoara principalele probleme sunt de modernizare și retehnologizare a grupurilor care produc energie. Acolo nu s-a investit în ultimii ani și nu înțeleg de ce. Ministerul Energiei a strâns din sumele livrate la buget din CEO un miliard de lei, în aproximativ zece ani. Acest miliard de lei nu a fost distribuit către nicio companie. Anul trecut s-a distribuit, pe contracte încheiate pe programul PNI, 800 de milioane. (...) Dacă acești bani ar fi fost injectați către cele două companii - Hunedoara și Oltenia, ar fi reușit să-și rezolve nu știu dacă toate problemele, dar o bună parte din ele. În februarie, am solicitat premierului să trimită corpul de control pentru verificarea programului PNI pe anul trecut. Acum este în verificare", a zis Toma Petcu.

Puteți urmări declarația începând cu minutul 36:

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel