Complexul Energetic Oltenia, ajutor de stat de la Bruxelles. Chirițoiu: Nu ne priveşte pe noi

Complexul Energetic Oltenia ar putea beneficia de sprijin pentru plata certificatelor de emisii sub forma unor contribuţii în factura de energie, însă acest ajutor de stat trebuie aprobat de Comisia Europeană, a declarat, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

"Există un grup de lucru la Ministerul Energiei care discută un plan pentru a solicita Comisiei Europene aprobarea unui ajutor de stat. Ideea este că avem nevoie de CE Oltenia pentru funcţionarea sistemului energetic, iar CE Oltenia este afectat de creşterea preţului cu certificatele de emisii, astfel că trebuie să găsim o soluţie. Eu o văd ca un fel de servicii de sistem, dar nu ştiu încă stadiul discuţiilor de la Ministerul Energiei", a spus Chiriţoiu.

Anterior, surse din sectorul energetic au afirmat, pentru AGERPRES, că acest ajutor de stat ar putea fi acordat printr-o contribuţie în factura la energie, pe care să o plătească toţi consumatorii, după modelul certificatelor verzi. Întrebat dacă este posibilă introducerea unei astfel de contribuţii în factură, Chiriţoiu a precizat că, atâta timp cât ajutorul de stat este aprobat şi acordat în mod legal, pentru instituţia pe care o reprezintă nu este importantă provenienţa banilor.

"Odată ce acceptăm că se poate da un ajutor către companie, cum se plăteşte acel ajutor, că e direct din bugetul ministerului A sau B sau se pune o taxă pentru populaţie, pentru noi este un subiect secundar, nu ne priveşte pe noi, adică nu mai este o problemă de ajutor de stat. Problema din punctul de vedere al ajutorului de stat este ce bani primeşte CE Oltenia, nu sursa banilor. Niciuna dintre variante nu ar ridica probleme din punctul nostru de vedere, atâta timp cât ajutorul de stat este aprobat", a susţinut preşedintele Concurenţei.

"Putem să mergem pe calea deja bătătorită"

El a adăugat că această schemă va avea nevoie de aprobarea Comisiei Europene şi, de obicei, astfel de proceduri sunt de durată.

"Putem, mai uşor, să mergem pe calea deja bătătorită. Să dăm ajutoare pentru clienţi, pentru cei care cumpără electricitate scumpă, ca urmare a creşterii preţurilor certificatelor de emisii", a arătat Chiriţoiu.

În urmă cu o săptămână, Sorin Boza, directorul general al CE Oltenia declara că producătorul de energie a finalizat un document pe care îl va trimite pentru aprobare Comisiei Europene şi care prevede o schemă de sprijin pentru plata certificatelor de emisii aferente acestui an. El a precizat că anul acesta certificatele de emisii pe care trebuie să le plătească pentru emisiile poluante sunt de 1,6 miliarde de lei, faţă de 1,45 miliarde de lei anul trecut.

"Neplată înseamnă sfârşitul"

"Îi vom plăti, pentru că o neplată înseamnă sfârşitul. Vom vedea dacă vom lua din nou un credit. Lucrăm la schema de ajutor, la schema de sprijin. Încă nu avem semnale de la Bruxelles, acum am terminat-o", a precizat Boza.

Totodată, întrebat ce prevede această schemă şi dacă este vorba despre piaţa de capacitate, el a susţinut: "Este un document secret. Piaţa de capacitate nu intră pe schema de ajutor. Nu pot să spun mai multe, este deocamdată un document confidenţial. Ca nicio idee, nu pot să spun nimic. Este un document confidenţial pentru că aşa trebuie să fie momentan. Pentru că acest document conţine multe informaţii care nu trebuie să fie publice".

De asemenea, întrebat de ce are nevoie CE Oltenia de ajutor de stat, el a răspuns: "Nu este vorba de ajutor de stat, ci de o schemă de sprijin". Schema de sprijin este echivalentul unui acord-cadru prin care poate fi acordat ajutor de stat mai multor companii.

O schemă de sprijin

În această primăvară, pentru a plăti toate certificatele de emisii aferente anului trecut, CE Oltenia a contractat credite de 500 de milioane de lei de la şase bănci, cu garanţii de stat. În aprilie, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, declara că producătorul de energie pe cărbune ar fi intrat în insolvenţă dacă nu ar fi putut lua creditul pentru plata certificatelor de emisii şi în acest moment compania este foarte vulnerabilă la noi scumpiri ale certificatelor şi la impredictibilitatea pieţei, astfel că Guvernul vrea să notifice la Bruxelles o schemă de sprijin pentru următorii ani.

"Ca atare, conform memorandumului aprobat în Guvern, care prevedea ca primă măsură acest credit, iar, ca a doua măsură, vom creiona o schemă pe care o vom notifica Comisiei Europene, potrivit căreia, pentru o perioadă de patru-cinci ani, diferenţa pe care piaţa nu o internalizează să fie o schemă de sprijin", a arătat Vişan. A

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel