Urmărește emisiunea live


Companiile de IT, deficit de personal. Strategie în colaborare cu Ministerul Educației

Protectia datelor cu caracter personal
Protectia datelor cu caracter personal

Sectorul IT este cel mai bine plătit din România, aflat în plină expansiune, însă jucătorii mari din industrie se confruntă cu deficit de personal. Pentru soluționarea acestei probleme, domeniul privat a început discuțiile cu Ministerul Educației, în vederea elaborării unei strategii pe termen lung.

Sectorul IT este un domeniu în plină expansiune. 100.000 de români lucrează la cele peste 17.000 de firme din sectorul IT, numărul firmelor dublându-se în ultimii 6 ani.

În schimb, numărul de companii mici din IT cunoaște o ușoară scădere. În București sunt 5.359 de firme IT și 50.032 de angajați, în Cluj 1.439 de firme și 14.601 de angajați, în Timiș 690 de firme și 5.527 de angajați și în Iași, 633 de firme și 5.500 de angajați.

Sectorul IT se confruntă cu un deficit de 50.000 de oameni, iar angajatorii nu sunt mulțumiți de nivelul de pregătire al absolvenților facultăților de profil.

Companiile din IT, colaborare cu Ministerul Educației

Reprezentanții industriei de IT sunt în discuții cu Ministerul Educației. Jucătorii mari din industrie vin cu câteva inițiative care ar putea dezvolta și mai mult acest domeniu în România. Printre acestea, suplimentarea locurilor cu 15% la facultățile de profil, ceea ce ar însemna că în 5 ani am putea avea un număr aproape dublu de absolvenți pe cât avem acum și introducerea informaticii în curricula școlară încă din generală.

„Ar trebui să rezolvăm problema educației. Mai mulți absolvenți, o strategie în educație pe termen mediu-lung, vorbim de 5-10 ani, care să fie acceptată de toată lumea, de către toți jucătorii politici, căci fără ei nu se poate întâmpla nimic și să vedem cum o rezolvăm. Ar putea fi și alte măsuri. Spre exemplu, să simplificăm formele de imigrație. Adică ar trebui ca și noi să mergem și să recrutăm în alte țări: Moldova, Ucraina, Rusia. Astăzi e foarte complicat să aduci oameni. E complicat din punct de vedere a birocrației, e foarte complicat să aduci imigranți. O altă soluție ar fi un sistem de învățământ alternativ și în care să fie implicată și industria", a declarat un reprezentant al industriei IT, la Digi 24.

[citeste si]

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel