Comoară descoperită după 70 de ani la muzeul de la Auschwitz

Un inel și un lănțișor de aur, ascunse în urmă cu mai bine de 70 de ani în fundul dublu al unei căni de metal de un prizonier din fostul lagăr nazist Auschwitz-Birkenau, au fost descoperite în cadrul unor lucrări de conservare, a anunțat joi muzeul amenajat pe sit, preluat de 20minutes.ch.

Cana în care au fost găsite bijuteriile face parte din miile de obiecte de bucătărie expuse la muzeu. "Am mai făcut astfel de descoperiri, însă aceasta este unică datorită felului în care au fost ascunse bijuteriile", a declarat un purtător de cuvânt al muzeului, Pawel Sawicki.

"Nu am verificat toate miile de ustensile de bucătărie, dar am reușit să găsim aceste obiecte prețioase fiindcă fundul dublu s-a degradat și s-a desprins singur de cană", a adăugat el. Lănțișorul, învelit într-o bucată de pânză, se afla lângă inel.

Este imposibilă însă identificarea proprietarului, potrivit lui Sawicki, care apreciază totuși că acea persoană a crezut în minciunile naziștilor. Mulți deportați luau cu ei obiecte prețioase fiindcă germanii "le promiteau că îi mută și că vor duce o viață nouă". La sosirea în lagăr, obiectele le erau luate.

[citeste si]

De mulți ani se descoperă pe locul fostului lagăr nazist obiecte care au aparținut prizonierilor. Printre ele, "un mic nasture, tacâmuri, obiecte de sticlă", a mai spus Sawicki.

Între 1940 și începutul anului 1945, Germania nazistă a exterminat la Auschwitz-Birkenau circa 1,1 milioane de persoane, dintre care 1 milion de evrei din diferite țări europene. Muzeul, creat de guvernul polonez în 1947, deține mii de obiecte care le-au aparținut prizonierilor, printre care 4.000 de valize, zeci de mii de pantofi, perii sau obiecte de bucătărie, numai o parte fiind expuse. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel