Comisie SRI, mod funcţionare. PNL a atacat la CCR hotărârea Parlamentului

Foto Facebook / Raluca Turcan
Foto Facebook / Raluca Turcan

Liberalii au atacat, marţi, la Curtea Constituţională a României (CCR) hotărârea Parlamentului care modifică modul de funcţionare a Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

"Sunt două motive care încalcă Constituţia şi care cel mai probabil vor fi confirmate că această hotărâre practic lezează, pe de-o parte, cetăţeanul de rând, iar pe de altă parte, modul de funcţionare a Parlamentului", a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, marţi, la Parlament.

A susţinut că această hotărâre modifică statutul consfinţit de Constituţie pentru organismele Parlamentului. Turcan a adăugat că a obliga o persoană să se prezinte la Comisia SRI încalcă Legea fundamentală.

"În primul rând, o comisie permanentă a Parlamentului României a primit atribuţii de comisie de anchetă. Însă, în Regulamentul Camerei Deputaţilor şi Senatului, comisia de anchetă funcţionează pe o perioadă determinată. În aceste condiţii, practic se schimbă statutul consfinţit prin Constituţie privind organismele de funcţionare ale Parlamentului, care sunt comisiile permanente, comisiile speciale şi comisiile de anchetă', a explicat Turcan.

[citeste si]

Al doilea aspect, potrivit ei, este legat de chemarea la audieri şi la şedinţele acestei comisii a oricărei persoane. 'Există decizii ale CCR care spun că la comisiile de anchetă pot fi obligate să vină la audieri doar persoanele care se află în raport cu instituţiile statutului, cu Camera Deputaţilor sau cu Senatul. Practic, PSD, încălcând Constituţia şi Regulamentul de funcţionare al celor două Camere, încearcă să transforme o comisie permanentă a Parlamentului României într-un instrument de presiune politică, probabil pentru a satisface iarăşi jocurile pe care le au şi le fac de decredibilizare a unor instituţii ale statului român', a afirmat Turcan, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel