Comisia Europeană, decizie privind calculul amenzilor

Comisia Europeană va adopta o nouă metodă pentru calcularea sancţiunilor financiare pe care le poate pretinde unui stat membru al UE trimis în faţa Curţii de Justiţie a UE (CJUE) pentru încălcarea normelor comunitare, informează miercuri agenţia EFE.

Executivul comunitar a anunţat că va modifica respectiva metodă în urma unei sentinţe a CJUE, instanţă care i-a cerut să revizuiască modul în care măsoară ponderea instituţională a unui stat membru în cadrul UE, pondere ce este unul dintre factorii luaţi în calcul la stabilirea amenzii. Atunci când Comisia Europeană trimite o ţară în faţa CJUE, ea propune în acelaşi timp o sancţiune despre care consideră că această instanţă ar trebui s-o impună acelei ţări dacă estimează că ea este vinovată. În calculul acestei sume Bruxelles-ul foloseşte un algoritm care include gravitatea încălcării, durata ei, capacitatea unei ţări de a plăti amenda (ce are drept criteriu PIB-ul), precum şi ponderea instituţională a acelui stat în cadrul UE, pentru acest ultim criteriu reperul actual fiind numărul de voturi al fiecărei ţări în Consiliul UE.

Calcul în funcție de numărul de mandate 

Însă într-o hotărâre recentă privind o astfel de sancţiune, CJUE a apreciat că modificarea regulilor de vot în Consiliu în urma aplicării Tratatului de la Lisabona impune revizuirea metodologiei de calcul a ponderii instituţionale pentru statele membre ale UE. Prin urmare, Comisia Europeană a decis ca în viitor această variabilă să fie determinată în funcţie de numărul de mandate ale fiecărei ţări în Parlamentul European. Schimbarea acestei metodologii va determina pentru unele state scăderea cuantumului amenzilor în cazul unor decizii nefavorabile ale CJUE, în timp ce pentru altele va conduce la o creştere. Totuşi, executivul comunitar afirmă că nu se va ajunge la diferenţe nejustificate între statele membre, iar pe de altă parte sancţiunile vor rămâne proporţionate şi suficient de descurajatoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel