Comisia Europeană are un plan în zece puncte pentru depășirea crizei imigranților din Marea Mediterană

Comisia Europeană a prezentat, luni, miniștrilor de Externe și de Interne ai statelor membre UE, un plan în zece puncte pentru rezolvarea crizei imigranților din Mediterană, demers determinat de recentele catastrofe umanitare soldate cu sute de dispăruți, conform Agerpres.

Tragediile umanitare repetate din Marea Mediterană reaprind criticile față de răspunsul Europei, în special față de programul Triton, introdus în noiembrie cu scopul de a patrula în Marea Mediterană și de a salva migranți. 

Triton a înlocuit toamna trecută un program operat de Paza de Coastă a Italiei și Marina Italiei, intitulat Mare Nostrum, lăudat pentru eficiență, după ce în 2014 a salvat peste 130.000 de imigranți.

Imigranți Marea Mediterană. 950 de persoane s-ar fi aflat pe vasul naufragiat: "Au murit ca șobolanii în cușcă"


Planul în 10 puncte al Comisiei Europene:

1. Uniunea Europeană va consolida operațiunile sale de patrulare maritimă în Mediterana, numite Triton și Poseidon, prin furnizarea de fonduri și echipament suplimentar. Suprafața de patrulare pe mare va fi extinsă.

2. Blocul comunitar va face eforturi sistematice pentru a captura și distruge ambarcațiunile folosite de traficanții de persoane, folosind ca model misiunea Atalanta a UE de combatere a pirateriei în largul coastelor Somaliei. Oficiali UE au precizat că va fi vorba despre o operațiune mixtă civilă și maritimă, fără a oferi alte detalii.

3. Agențiile UE de consolidare a legii, control frontalier și azil se vor reuni periodic și vor conlucra strâns pentru a strânge informații despre modul de operare al traficanților de persoane, pentru a le urmări finanțarea și a ajuta la investigarea lor.

4. Biroul de sprijin pentru azil al UE va desfășura echipe în Italia și Grecia pentru procesarea comună a cererilor de azil.

5. Guvernele statelor membre ale UE vor amprenta toți imigranții.

6. Uniunea Europeană vor lua în considerare opțiunile pentru un mecanism de relocare de urgență a imigranților.

7. Comisia Europeană va lansa un proiect-pilot cu privire la reinstalarea refugiaților în Uniunea Europeană.

8. Uniunea Europeană va crea un nou program de expulzare rapidă pentru imigranții ilegali, coordonat de Agenția europeană pentru controlul frontierelor UE (Frontex) din țările membre mediteraneene.

9. Uniunea Europeană se va implica împreună cu țările din jurul Libiei într-un efort comun (de limitare a imigrației spre UE, n.r.), prin participarea Comisiei Europene și a Serviciului European de Acțiune Externă al UE.

10. Uniunea Europeană va desfășura în străinătate ofițeri de legătură specializați în imigrație pentru a strânge informații despre fluxurile migratorii și a consolida rolul delegațiilor UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel