Coronavirus - COVID 19
România în stare de urgență
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail [email protected] și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, îndemnuri la adresa guvernului polonez

Ema Apostu / 28 iun 2019 / 12:50

Guvernul Poloniei trebuie să facă mai mult pentru a apăra independenţa sistemului judiciar şi pentru a evita ''subminarea încrederii publice în el'', relevă un raport elaborat de comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic.

De la preluarea guvernării în Polonia, în 2015, Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a adoptat măsuri de reformare a sistemului judiciar pe care Uniunea Europeană le consideră o ameninţare pentru statul de drept.

''Ameliorarea responsabilităţii sau eficienţei sistemului de justiţie nu pot fi urmărite cu costul independenţei judiciare'', a menţionat Mijatovic într-un comunicat de presă. ''Membrii executivului şi ai legislativului au datoria de a menţine independenţa sistemului judiciar şi de a evita subminarea încrederii publice în acesta'', a adăugat reprezentanta Consiliului Europei.

PiS şi-a justificat acţiunile afirmând că trebuie să fie sporită eficienţa magistraţilor şi că reformele vor lichida ultimele rămăşiţe ale regimului comunist, răsturnat în Polonia acum 30 de ani. Dunja Mijatovic a subliniat însă că este nevoie de mai multe schimbări, criticând cumularea funcţiilor de ministru al justiţiei şi procuror general şi solicitând separarea celor două posturi.

De asemenea, raportul abordează problema drepturilor femeilor în Polonia, inclusiv garantarea accesului la avortul legal. Încheierea sarcinii este legală în Polonia în cazul unui viol, atunci când sănătatea şi viaţa femeii sunt în pericol sau dacă fetusul este lezat în mod ireparabil. Totuşi, ONG-urile au raportat cazuri în care femeile întâmpină dificultăţi în autorizarea avortului în astfel de cazuri.

Setul de măsuri luate în ultimii ani 

 

Setul de măsuri luate în ultimii ani de guvernul conservator polonez pentru reformarea sistemului judiciar au fost considerate de Comisia Europeană sunt considerate de Bruxelles drept tentative de a subordona puterii politice justiţia.

În decembrie anul trecut, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că Varşovia trebuie să suspende imediat aplicarea noii legi privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, după ce la 2 iulie Comisia Europeană lansase o primă procedură de infringement împotriva Poloniei în legătură cu sistemul său judiciar, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei acestui sistem, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor.

Executivul comunitar a susţinut la acea vreme că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani este "incompatibilă cu dreptul comunitar".

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


dcn.n-nxt.22