Comisarul general al Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni a demisionat

Elveţianul Pierre Krahenbühl, comisarul general al Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) inculpat de o anchetă internă pentru abuz de putere, "a demisionat cu efect imediat", a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al ONU, informează AFP şi dpa, scrie Agerpres.

Această demisie survine în condiţiile în care Adunarea Generală a Naţiunilor Unite trebuie să reînnoiască în viitorul apropiat, pentru trei ani, mandatul UNRWA, în pofida unei puternice opoziţii din partea SUA, care estimează că această agenţie nu mai este adecvată.

"Comisarul general al UNRWA, Pierre Krahenbühl, tocmai l-a informat pe secretarul general (al ONU, Antonio Guterres) că demisionează, cu efect imediat", a declarat Stephane Dujarric în timpul unei conferinţe de presă.

Mai devreme în timpul zilei, ONU a anunţat că Pierre Krahenbühl "a fost suspendat din funcţie" şi a fost numit un nou responsabil care să conducă această agenţie, Christian Saunders, în aşteptarea numirii unui nou comisar general.

"Secretarul general îşi reafirmă susţinerea pentru UNRWA pentru munca sa excelentă, esenţială pentru binele refugiaţilor palestinieni", a adăugat purtătorul de cuvânt al ONU. "Este vital în acest moment ca statele membre şi alţi parteneri să rămână implicaţi în UNRWA şi în serviciile pe care ea le furnizează", a continuat Dujarric. "Este de asemenea fundamental pentru comunitatea internaţională să susţină activitatea crucială furnizată de agenţie în domenii precum sănătatea, educaţia şi ajutorul umanitar, sursă de stabilitate într-o regiune instabilă", a mai spus el.

La sfârşitul lunii iulie, un raport al departamentului de etică al UNRWA trimis secretarului general al ONU atrăgea atenţia asupra proastei gestionări şi a abuzului de putere comise de un mic grup de responsabili de rang înalt, care s-au sustras mecanismelor de control ale ONU. Rezultatele anchetei au scos la iveală probleme de gestionare care îl privesc în mod specific pe comisarul general.

Conform unei copii a raportului obţinute de AFP, documentul descrie drept 'credibile şi coroborate' situaţii de grave abuzuri etice comise de aceşti responsabili, printre care şi comisarul general al UNRWA, elveţianul Pierre Krahenbühl.

Printre acuzaţii se aflau cele de 'acţiuni nepotrivite cu caracter sexual, nepotism, represalii, discriminări şi alte abuzuri de autoritate, (comise) în scopuri personale, pentru a reprima divergenţe de opinie legitime'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel