Comisarul european Tibor Navracsics: Cea mai mare problemă a sistemului de învăţământ românesc este subfinanţarea

Comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educaţie, cultură, tineret şi sport a declarat luni, la Satu-Mare că, în opinia oficialilor de la Bruxelles, cea mai mare problemă a învăţământului românesc este subfinanţarea acestuia, alături de orientarea către un învăţământ teoretic, în dauna unuia cu accent pe partea practică.

"Uniunea Europeană monitorizează fiecare stat membru cum stă cu partea de învăţământ. Cea mai mare problemă a sistemului de învăţământ românesc, care se vede de la Buxelles, este partea de subfinanţare. Învăţământul românesc e mai mult orientat către teorie şi nu către partea practică", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Tibor Navracsics.

Acesta a adăugat faptul că a ţinut să fie prezent în ziua deschiderii noului an şcolar în Satu-Mare, pentru că atât municipiul reşedinţă, cât şi judeţul au făcut paşi importanţi în dezvoltarea învăţământului tehnic, respectiv a învăţământului dual, iar vizita este o recunoaştere a rezultatelor obţinute aici.

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, a precizat, în acelaşi context, în comparaţie cu celelalte judeţe, Satu-Mare a înclinat balanţa în favoarea învăţământului tehnic, făcând tot posibilul pentru atragerea unor finanţări suplimentare celor de la bugetul de stat.

Comisarul european Tibor Navracsics a adăugat faptul că la nivelul Uniunii Europene se intenţionează ca până în 2025 să se implementeze conceptul de spaţiu european de învăţământ, structurat pe patru nivele.

Primul nivel vizează o reţea dezvoltată de grădiniţe, al doilea acceptarea reciprocă a diverselor certificate de absolvire, al treilea învăţarea cât mai multor limbi străine, iar cel de-al patrulea o uniune a universităţilor europene. De asemenea, pe parte de învăţământ profesional se doreşte punerea unui accent mai mare pe învăţământul dual şi pe obţinerea competenţelor profesionale.

Comisarul european a susţinut luni, la Satu Mare, o conferinţă de presă alături de preşedintele CJ, Pataki Csaba, şi primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel