Comisar european. Victor Ponta îi răspunde lui Traian Băsescu

Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că, spre surprinderea sa, România a făcut două nominalizări pentru funcţia de comisar european şi a punctat că există o problemă de respectare a legislaţiei în contextul în care nu au fost audieri în comisiile de specialitate ale Parlamentului în cazul acestora.

VEZI ȘI: Traian Băsescu și Victor Ponta, CEARTĂ pe comisarul european. Ce spune Bogdan Chirieac

De asemenea, Victor Ponta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria, că nu poate confirma informaţiile pe surse apărute sâmbăt cu privire la propunerile de comisar european, precizând că prima opţiune a României este portofoliul Agriculturii pentru Dacian Cioloş.

Iată ce declarații a făcut Victor Ponta:

Vreau să lămuresc un lucru: Conform tratatelor UE şi regulamentelor europene, România are un singur drept, anume acela de a nominaliza o persoană pentru funcţia de comisar euopean. Cine este acea persoană şi portofoliul său, acesta este un drept absolut al preşedintelui Comisiei. Domnul Juncker a precizat că decizia finală privind portofoliul şi alegerea persoanei îi aparţine.

Voi discuta cu Gvuernele. Am avut mai multe discuţii cu domnul Juncker. Pentru mine cel mai improtant lucru este ca România să aibă un portofoliu cu încărcătură serioasă.

Prima propunere a fost acecea de a păstra portofoliul agriculturii pentru Dacian Cioloş. Când Juncker mi-a comunicat că păstrarea portofoliului deţinut în Comisia anterioară este foate puţin probabilă, am discutat cu domnia sa pentru a obţine un portofoliu cât mai bun. Săptămâna viitoare domnul Juncker va anunţa decizia sa. Eu o cunosc.

Prima opţiune a României este portofoliul Agriculturii pentru Dacian Cioloş.

Imediat ce va fi anunţată decizia, voi proceda conform legislației: persoana care va fi desemnată pentru un portofoliu va trece prin audierea în cadrul Parlamentului naţional. Sunt convins că domnul Băsescu a vorbit în numele său. Ar fi fost cel puţin nepotrivit să îl audiem pe domnul Cioloş pentru agricultură şi el să nu fi fost nominalizat.

Nu pot confirma informaţiile pe surse. Când domnul Juncker anunţă propunerea pentru România, vă pot spune. Pot confirma că avem posibilitatea de a propune o femeie pentru funcţia de comisar european. Categoric este o femeie.

Multe dintre pozițiile lui Traian Băsescu sunt doar poziții personale care nu au niciun fel de consulate și niciun fel de sprijin în ceea ce privește alte instituțiile ale statului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel