Comisar european România. Tăriceanu: Iohannis nu trebuie să organizeze consultări

Darius Muresan / 01 oct 2019 / 17:43
Tăriceanu
Tăriceanu

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat marţi că premierul trebuie să desemneze un nou candidat pentru funcţia de comisar european din partea României, şeful statului nefiind obligat să organizeze consultări pe acest subiect.

"Preşedintele nu trebuie să organizeze consultări pe acest subiect, pentru că nu este rolul preşedintelui, este rolul premierului. Dar premierul, când face o propunere, trebuie să ţină cont de conjunctura politică din Parlamentul European, de conjunctura politică din România şi să facă o propunere care să nu aibă vulnerabilităţi. Ar fi fost bine ca doamna Dăncilă, înainte de a fi făcut propunerile, să se consulte cu Parlamentul, aşa cum are obligaţia. Are obligaţia de a se consulta cu Parlamentul. Nu are nicio obligaţie de a se consulta cu preşedintele şi preşedintele nu are rol în acest sens. Putea să se consulte (Viorica Dăncilă - n.r.) măcar în coaliţie, informal cu mine, dar nu a făcut-o. A făcut o alegere care a fost respinsă şi acest lucru reverberează negativ asupra României. Îngrijorarea mea este (...) că va face o altă propunere tot nefericită", a declarat Tăriceanu, la Parlament.

Totuşi, el a menţionat că nu există o obligaţie pentru candidatul la funcţia de comisar european să treacă prin comisiile de specialitate din Parlamentul României.

Călin Popescu-Tăriceanu a adăugat că, în Parlamentul European, la respingerea candidatului României "s-a lucrat cu o dublă măsură" pentru că în cazul candidaţilor Franţei şi Belgiei nu s-au aplicat aceleaşi standarde şi aceleaşi criterii.