Comandament NATO în România: Rusia promite un răspuns "adecvat"

Decizia recentă a NATO de a instala șase centre de comandă în șase state diferite va duce inevitabil la schimbări "adecvate" în planurile militare ale Rusiei, a declarat emisarul Rusiei la NATO, Alexander Grushko, potrivit Sputnik News. La reuniunea ministerială de joi, NATO a decis – după ce decizia politică a fost luată la summit-ul din septembrie 2014, din Țara Galilor – să disloce un comandament de divizie al NATO la București și un comandament mai mic, special, la Kogălniceanu.

"Deschiderea unui potențial militar adițional la granița noastră nu este nimic altceva decât o încercare de a exercita presiune asupra Rusiei", a declarat Grușko, care a precizat că replica Rusiei va fi "adecvată" în orice situație.

Emisarul rus a arătat că "schimbările serioase din cadrul situaţiei politico-militare" de-a lungul frontierei ruseşti vor conduce "în mod natural" la schimbări în planurile militare ale Rusiei, menite să garanteze securitatea ţării.

Decizie strategică pentru România: Comandament NATO la București

Joi, miniştrii Apărării din ţările membre NATO au convenit asupra creării a şase noi centre de comandă şi control în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România, în cadrul unei întâlniri la Bruxelles. Miniştrii au anunţat, de asemenea, că Forţa NATO de reacţie rapidă va fi dublată pentru a include 30.000 de persoane.

Decizia "creează un risc mare pentru Rusia", în primul rând în Ţările Baltice, care ar putea deveni o regiune de "confruntare militară", a subliniat Gruşko.

El a adăugat că înfiinţarea unui centru de antrenament comun în Georgia, anunţată joi de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, va contribui, de asemenea, la intensificarea tensiunilor geopolitice şi la deterioriarea securităţii regionale.

Ministrul român al Apărării, Mircea Dușa, a avut, joi, la Bruxelles, întrevederi cu mai bine de jumătate dintre miniștrii statelor membre NATO. Au atras în mod deosebit atenția întâlnirea cu secretarul american al Apărării, Chuck Hagel – care încă nu a predat funcția - și cu ministrul britanic al Apărării. Dușa a numit decizia NATO în cazul României drept una "istorică".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel