Urmărește emisiunea live


Cojocaru (APRIL): Trebuie să scoatem din conştiinţa producătorilor ideea că merge să facă fraudă pe etichetare

Producătorii trebuie să aibă conştiinţa că nu merge să facă fraudă atunci când etichetează produsele, dar ar trebui să existe şi autorităţi de control bine pregătite, imparţiale şi foarte exigente, a declarat, vineri, într-un workshop de specialitate, Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

"Trebuie să facem unele compromisuri, pentru să suntem o societate civilizată, suntem în 2019 şi respectăm nişte regulamente. Trebuie să avem etichetarea corespunzătoare, să se scrie procentul de grăsime, procentul de proteină, valorile nutriţionale. Dacă doriţi să trăim conform Bibliei, ca acum 2000 de ani, în care se scria să mâncăm direct de la furnizor, atunci ne cumpărăm 2-3 vaci acasă, 2-3 capre, ne facem o micro-fermă şi trăim într-o lume ideală. Dar, momentan, trăim în România, în Bucureşti, şi trebuie să mergem la piaţă şi la magazine să ne cumpărăm produsele alimentare. Noul Regulament european care modifică Regulamentul 182 pe fraude alimentare e mult mai permisiv, pentru că la nivel de Uniune Europeană civilizaţia şi conştiinţa sunt la alt nivel. La noi aici, în Balcani, încă mai trăim cu chestia aia "Lasă, domne, că merge şi aşa!". Trebuie să scoatem un pic din conştiinţa producătorilor ideea că merge să faci fraudă şi aici ar trebui ca autorităţile de control să fie bine pregătite, să fie imparţiale şi foarte exigente. Pe partea de hypermarketuri, lucrurile sunt ok la câte controale au... Sincer, eu fac cumpărăturile din hypermaketuri. În schimb, în pieţele de cartier există multe produse falsificate", a spus Cojocaru.

Reprezentantul APRIL a adăugat că toţi consumatorii trebuie să fie informaţi atunci când aleg produsele de pe rafturile magazinelor, în timp ce fiecare este indicat să aibă o dietă personalizată, în funcţie de stilul de viaţă.

"Trebuie să ne adaptăm dieta în funcţie de viaţa pe care o ducem şi mediul în care trăim, pentru că fiecare avem un organism, iar ADN-ul nostru, factorii de mediu, factorii de muncă, stresul ne influenţează foarte mult şi atunci o dietă trebuie să fie personalizată. Ştiinţa este mult înaintea timpurilor. Poate la noi încă nu s-a împământenit sau nu avem toate informaţiile, dar pe rafturile magazinelor găsim o diversitate foarte mare de produse alimentare îmbogăţite cu Omega3, degresate, fără grăsimi, fără zahăr, fără lactoză. Dumneavoastră trebuie să fiţi foarte bine informaţi pentru a alege de pe rafturile hypermarketurilor produsele potrivite. De multe ori citesc articole în presă, chiar în presa centrală, în care se spune, de exemplu, că iaurtul standardizat nu este bun. Am înţeles, dar atunci cum respect Regulamentul european 1169 care mă obligă să etichetez valoarea nutriţională a produsului ? Ce scriu, că are o valoare variabilă în funcţie de ce mănâncă vaca?",a subliniat Dorin Cojocaru.

Vineri şi sâmbătă are loc la Auchan Titan cel de-al treilea eveniment de tip workshop din cadrul campaniei "Să înţelegem mai bine alimentele", demarată în luna iunie a acestui an, de către Ro.aliment şi în care sunt dezbătute teme, precum: etichetarea produselor, echilibrul nutriţional, standardizarea iaurtului şi produsele congelate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel