Cod roșu de inundaţii în Dolj. Cod portocaliu în alte zece judeţe

Hidrologii au emis miercuri dimineaţă un COD ROŞU de inundaţii pentru râul Jiu. De asemenea, este în vigoare, până joi la prânz, un COD PORTOCALIU pentru mai multe râuri din sudul ţării.

În intervalul 08.30 - 14.00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate şi a propagării se pot produce creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râul Jiu sector aval confluenţă cu râul Motru – Podari (judeţul Dolj).

Râul Jiu este îndiguit pe sectorul aval Răcari – Podari.

Marţi a fost instituit COD GALBEN şi COD PORTOCALIU pe mai multe râuri din sudul ţării, unde se pot produce creşteri de debite şi niveluri ca urmare a propagării şi a precipitaţiilor prognozate, cu depăşirea Cotelor de atenţie.

Râuri din județele Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov se află sub Cod portocaliu de inundații începând de marți dimineață de la ora 6.00, până joi, 11 decembrie, la ora 14.00.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), vor fi afectate râurile din bazinele hidrografice: Drincea, Desnățui (județele Mehedinți și Dolj), Motru și unii afluenți mici ai Jiului din județele Gorj, Mehedinți și Dolj, Jiu pe sector Filiași-Podari (județele Gorj și Dolj), Olteț și afluenții mici ai Oltului inferior din județele Vâlcea, Gorj, Dolj și Olt, Călmățui, Vedea superioară amonte Văleni, Teleorman și pe alți afluenți mici ai râului Vedea (județele Olt, Argeș și Teleorman), Neajlov, Sabar și alte râuri mici din bazinul inferior al Argeșului (județele Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov).

În același interval a fost instituit Cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu pe sectoarele Sadu-amonte Filiași și aval Podari, precum și pe afluenții Jiului din județele Gorj, Mehedinți și Dolj, Vedea aval Văleni (județul Teleorman), Argeș și afluenții săi din județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov, Ialomița-bazin mijlociu (județele Dâmbovița și Prahova).

Codul portocaliu semnalează risc de viituri majore generatoare de revărsări importante care pot conduce la inundarea de gospodării și obiective social-economice și la depășirea cotelor de inundație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel