Cod procedură penală. Ministerul Justiţiei, propuneri de modificare

Ministerul Justiţiei a trimis, miercuri, 20 decembrie, Comisiei speciale, o propunere de modificare a Codului de procedură penală care prevede înlocuirea sintagmelor 'bănuială'' şi ''suspiciune rezonabilă' cu formularea 'probe sau indicii temeinice'. 

'Am mandatul domnului ministru pentru a prezenta un set de propuneri în legătură cu obiectul de activitate al acestei comisii în sensul că, constatând neclarităţi în legea 135/2010 privind Codul de procedură penală, Ministerul Justiţiei apreciază că este necesară o unitate terminologică. De aceea, constatând că în Cpp se utilizează atât termenul 'bănuială', cât şi sintagma 'suspiciune rezonabilă', pentru a asigura un caracter accesibil şi previzibil al legii procesual penale, se propune înlocuirea acestora cu sintagma 'probe sau indicii temeinice', a precizat secretarul de stat Mariana Moţ, la şedinţa Comisiei speciale la care se discută modificările Codurilor penale privind transpunerea Directivei europene referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

A subliniat că aceste propuneri asigură limitarea caracterului subiectiv în aplicarea legii.

'Opinăm că prin amendamentele propuse se asigură limitarea caracterului subiectiv al aprecierii îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege în aplicarea dispoziţiilor legale de către organele judiciare. În consecinţă, în analiza dispoziţiilor din Codul de procedură penală, Ministerul Justiţiei vă propune la fiecare articol din Cpp o reformulare a acestora acolo unde sunt întâlnite expresiile pe care le-am prezentat şi vă propune o altă formă a textului', a adăugat aceasta.

[citeste si]

Reprezentanţii opoziţiei au criticat modificările propuse de Ministerul Justiţiei, susţinând că nu au legătură cu transpunerea Directivei europene, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel