Cod conduită SRI. Eduard Hellvig, MESAJ

Serviciul Român de Informaţii şi-a creat un ghid de etică al cărui scop este, potrivit directorului SRI, Eduard Hellvig, consolidarea relaţiei de încredere cu cetăţenii prin reafirmarea identităţii serviciului. 

Ghidul este publicat pe site-ul instituţiei, iar în preambulul său Hellvig spune că documentul se adresează personalului SRI şi cuprinde "repere de conduită, derivate din particularităţile şi exigenţele profesiei de cadre de informaţii - constituind un set unitar de valori, principii şi reguli în măsură să contribuie la promovarea şi apărarea intereselor naţionale". 

După cum precizează directorul SRI, implementarea ghidului urmăreşte, printre altele, asigurarea şi menţinerea unui "echilibru just" între interesele naţionale de securitate şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor, prevenirea abaterilor disciplinare, a situaţiilor care pot afecta activitatea personalului, informaţiile, patrimoniul sau rezultatele activităţii instituţiei. 

De asemenea, se urmăreşte "sistematizarea standardelor morale şi de conduita" care trebuie respectate de către personalul SRI în exercitarea atribuţiilor şi în viaţa personală, dar şi protejarea personalului serviciului de "comportamente abuzive, subiective sau oportuniste". 

Regulamentul, pentru tot personalul SRI

Documentul stipulează că principiile şi standardele de comportament etic stabilite sunt aplicabile întregului personal SRI, indiferent de domeniul, profilul, categoria de personal sau locul ocupat în ierarhia profesională. 

În ghid sunt menţionate valorile susţinute de SRI - patriotism, onoare şi profesionalism, precum şi 13 principii care corespund acestor valori. 

Principiile subsumate patriotismului sunt, potrivit SRI, loialitatea, devotamentul, respectul şi civismul. Onoarei îi corespund, aşa cum arată documentul, onestitatea, integritatea, nediscriminarea, demnitatea şi conduita morală. Profesionalismul are la bază, în viziunea SRI, principii precum responsabilitatea, independenţa, echidistanţa şi confidenţialitatea. 

"Orice angajat care ia la cunoştinţă despre o încălcare a ghidului este obligat să o raporteze de îndată, pe cale ierarhică, fără a fi tras la răspundere pentru aceasta", se mai arată în documentul menţionat, citat de Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel