Coaliție Republica Moldova. Igor Dodon, vizită fulger la Moscova

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a plecat joi subit la Moscova, fără vreun anunţ public al preşedinţiei, ulterior aflându-se că ar fi însoţit în această vizită de lidera Partidului Socialiştilor (PS), Zinaida Grecianîi, în condiţiile în care presa de la Chişinău speculează că această vizită are loc în contextul în care Kremlinul l-ar fi avertizat în mod repetat că ar putea pierde sprijinul lui Vladimir Putin dacă va accepta o coaliţie între socialişti şi Partidul Democrat (PD), al controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, potrivit canalelor media de peste Prut.

Potrivit portalului Deschide.md, Zinaida Greaceanîi a plecat miercuri seara spre capitala rusă, iar preşedintele Dodon joi, la ora 10.00.

Conform unor surse citate de aceeaşi publicaţie, cei doi au plecat la Moscova ca 'să se consulte ce să facă mai departe în procesul de negocieri cu Partidul Democrat', înaintea convocării Consiliului Politic Naţional al Partidului Socialiştilor care ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

Această vizită intervine la o zi după ce Igor Dodon mediase negocieri între socialişti şi reprezentanţii Partidului Democrat în perspectiva formării unei majorităţi în parlamentul rezultat în urma alegerilor legislative din 24 februarie, blocul ACUM (PAS şi PPDA) boicotând această întâlnire de la preşedinţie.

Într-un interviu pentru TASS, citat de Europa Liberă, Igor Dodon susţine că dintre posibilele 'scenarii' postelectorale în Republica Moldova, cel mai probabil i se pare în prezent cel al alegerilor anticipate. Cu toate acestea, nici scenariul unei coaliţii între socialişti şi democraţi nu i se pare imposibil. 'În toţi aceşti ani, socialiştii au avut o agendă centrată pe social şi ea ar putea fi acceptată de PD pentru că şi democraţii au avut în ultimul an o agendă socială destul de activă', a afirmat el.

Dodon negociază o posibilă coaliție cu Kremlinul?

O serie de experţi de la Chişinău consideră că Igor Dodon a plecat la Moscova tocmai pentru a negocia cu Kremlinul o posibilă coaliţie dintre Partidul Socialiştilor, al cărui lider neoficial este, şi democraţii lui Vlad Plahotniuc, care au o relaţie tensionată cu autorităţile ruse.

'Această plecare în grabă vizează viitoarea coaliţie care ar putea să apară între democraţi şi Partidul Socialiştilor. Pentru a elimina toate neînţelegerile care ar putea să se ivească s-au dus la Moscova să obţină girul în ce condiţii să o facă', opinează Viaceslav Bebeca, care nu exclude nici scenariul anticipatelor.

'In cazul în care nu vor conveni asupra unei participări cu PD la viitoarea guvernare este posibil să vorbim despre alegeri anticipate', a declarat analistul moldovean la un post de televiziune local.

În acest context, politologul moldovean Dionis Cenuşă remarcă faptul că vizita preşedintelui Igor Dodon la Moscova intervine după ce acesta declarase în public că 'factorul extern nu trebuie să se amestece în formarea coaliţiei de guvernare' din Republica Moldova. 'Îndată însă după aceasta îşi face valiza şi pleacă la Moscova. Probabil, prietenia sa cu Rusia este într-atât de strânsă, încât consideră Kremlinul o parte a clasei politice moldovene', opinează Dionis Cenuşă, citat de Ziarul Naţional din Chişinău.

Potrivit acestuia, Igor Dodon foloseşte întâlnirile cu oficialii ruşi pentru a calma spiritele în rândurile socialiştilor şi a-i influenţa pe cei din teritoriu să dea undă verde negocierilor directe cu PD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel