CIS: Decizii politice care vor duce la slăbirea statului de drept

Renunţarea la regulile de guvernanţă a companiilor de stat este încă o măsură care adânceşte sentimentul de neîncredere, atrag atenţia reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (CIS).

'Comunitatea membrilor Consiliului Investitorilor Străini observă, în ultima perioadă, o creştere semnificativă a neîncrederii în instituţiile publice, atât a mediului de afaceri (FIC business sentiment index), dar şi a cetăţenilor (cel mai recent Eurobarometru), din cauza numeroaselor modificări legislative care afectează economia şi domnia legii în România. Pe agenda politică a autorităţilor se regăsesc o serie de decizii care, în opinia noastră, vor duce la slăbirea statului de drept şi a cadrului normativ necesar unei economii moderne', notează comunitatea membrilor CIS, într-un comunicat de presă transmis miercuri Agerpres.

În viziunea acestora, o serie de decizii ale Parlamentului României încalcă elemente şi principii fundamentale pentru o ţară modernă. Printre acestea sunt amintite adoptarea de către Parlament a unei legi prin care sunt exceptate majoritatea companiilor de stat de la regulile transparenţei şi managementului profesionist, apoi interferenţa din ce în ce mai vizibilă a politicului în activitatea autorităţilor de reglementare, care ar trebui să fie independente, şi, nu în ultimul rând, propuneri legislative care pun sub semnul întrebării separaţia puterilor în stat şi capacitatea sistemului de justiţie de a veghea la respectarea legilor.

Principii fundamentale încălcate

'Sunt astfel încălcate elemente şi principii fundamentale pentru o ţară modernă, cu o economie competitivă care să asigure bunăstare cetăţenilor ei. Aceste decizii luate fără consultare şi fără o informare corectă a publicului şi a mediului de afaceri vor oferi în continuare argumente suplimentare pentru adâncirea neîncrederii. În plus, renunţarea la aplicarea regulilor guvernanţei corporative în companiile de stat, va face imposibilă aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), obiectiv asumat în capitolul de politică externă al programului de guvernare. Potenţialul pe termen lung al României, inclusiv de a ajunge una dintre cele mai importante economii ale UE, poate fi atins prin canalizarea energiilor către un astfel de obiectiv major şi prin respectarea principiilor de transparenţă, stabilitate şi predictibilitate', susţin reprezentanţii CIS.

[citeste si]

Consiliul Investitorilor Străini numără, în prezent, 130 de companii membre, ale căror investiţii cumulate reprezintă un segment important din investiţiile străine directe în România, cumulând împreună mai mult de 180.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri totală ce reprezintă aproximativ 25% din PIB-ul României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel