Ciorbea: Avocatul Poporului a DECIS să schimbe o practică veche

Victor Ciorbea
Victor Ciorbea

Avocatul Poporului a schimbat vechea practică de a nu se implica prea mult în controlul de constituţionalitate al ordonanţelor de urgenţă, a declaraqt, vineri, Victor Ciorbea.

Avocatul Poporului a schimbat vechea practică de a nu se implica prea mult în controlul de constituţionalitate al legilor şi ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului, în urma unor critici formulate inclusiv de Comisia Europeană prin MCV, a afirmat vineri şeful acestei instituţii Victor Ciorbea.

"Până în anul 2015, la nivelul instituţiei noastre a existat practica de a nu se implica prea mult în controlul de constituţionalitate al legilor sau ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului care au un pronunţat caracter politic sau electoral. Ca urmare a criticilor formulate între alţii şi de către Comisia Europeană prin MCV, critici pe care ni le-am însuşit, a fost schimbată vechea practică, instituţia formulând până în prezent mai multe excepţii de neconstituţionalitate în cazul unor ordonanţe de urgenţă. În raport cu semnificaţia acestor două autorităţi, am acum în vedere Curtea Constituţională şi Avocatul Poporului, cu atribuţii de control în evoluţia democratică a oricărei societăţi în procesul de consolidare a statului de drept, apreciem că această nouă competenţă dată prin Constituţie şi prin legea de organizare şi funcţionare inclusiv a CCR amplifică modalităţile de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, instituind pârghii de control al excesului de putere al autorităţilor publice care exercită funcţiile clasice ale statului", a declarat Ciorbea, la un eveniment organizat de CCR cu prilejul Zilei Constituţiei României, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că Avocatul Poporului face eforturi pentru ca opinia publică să înţeleagă că nu orice act normativ emis de Guvern, care este apreciat ca fiind imoral sau inoportun, cuprinde elemente de neconstituţionalitate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel