Cine pe cine a păcălit în alianța Tăriceanu-Ponta? Vâlcu îl contrazice pe Chirieac: Cine avea mai mult de câștigat

Cine este principalul beneficiar al alianței electorale ALDE - Pro România: Călin Popescu Tăriceanu sau Victor Ponta? 

În vreme ce analistul politic Bogdan Chirieac afirmă că Victor Ponta a făcut o mutare politică magistrală prin alianța cu ALDE, lăsând PSD în derivă, jurnalistul Val Vâlcu lansează o întrebare: ”Cine avea mai mult de câștigat?”. 

Victor Ponta:

- era legitimat de o luptă îndelungată cu Liviu Dragnea

- era pe creștere, a plecat de la zero și a ajuns la 7%, intrând în Parlamentul European

- cel mai important e că avea o poveste: sunt de stânga, suntem noul PSD, PSD e nereformat, îi luăm pe pesediști și suntem șansa social-democrației în România.

- nu avea probleme de tipul dosare, cereri de urmărire penale, blocate în Parlament de imunitate, nu aveai ce să-i reproșezi nici lui, nici celor de la vârful partidului care nu au probleme cu justiția. 

De cealaltă parte, Călin Popescu Tăriceanu:

- ALDE venea după un eșec electoral, de la alegerile europarlamentare

- este asociat celor care s-au luptat cu justiția

- a fost până-n ultima clipă alături de Liviu Dragnea, ceea ce i se putea reproșa oricând

- n-are poveste

- se luptă cu liberalii de la PNL, care au trecut pe primul loc. În timp ce Victor Ponta ia de la PSD, PNL iese triumfător după ultimele alegeri.

Cel care avea nevoie de o poveste, o temă era Călin Popescu Tăriceanu. Soluția Mircea Diaconu e asociată lui Tăriceanu și Noricăi Nicolai, nu lui Victor Ponta. Din acest punct de vedre, Tăriceanu scapă de o candidatură, nu se expune în fața unui procent de 5-6%, care, dacă ar fi fost obținut la alegerile prezidențiale, ALDE era prăbușit, ar fi fost un dezastru. Călin Popescu Tăriceanu nu se expune, găsește o miză pentru ALDE și, prin Ponta, ALDE e curățat de trecutul dragnist.

ALDE e beneficiarul alianței, nu Pro România. Partidul lui Victor Ponta era în creștere, își putea găsi un candidat onorabil, putea aștepta hemoragia PSD.

Acum, ALDE poate spera să revină la guvernare într-o coaliție de partid, într-o soluție de avarie post prăbușire. Dacă Mircea Diaconu face o figură frumoasă, este asociat mai degrabă ALDE decât partidului Pro România, ALDE are mai mulți parlamentari, deci poate spera la o poziție mai bună la guvernare. 

Dacă Mircea Diaconu se blochează în 6-7%, riscurile sunt mai mari pentru Victor Ponta decât pentru Călin Popescu Tăriceanu. Pro România era în creștere, ALDE în cădere liberă, Călin Popescu Tăriceanu nu mai avea nimic de pierdut, în schimb Victor Ponta poate pierde.” este de părere jurnalistul Val Vâlcu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel