Cine este Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru Ministerul Apărării

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, propus de PNL pentru Ministerul Apărării în Guvernul Orban, are 52 de ani și este șef al Statului Major al Apărării. Ciucă a fost implicat în scandalul de la finele anului trecut, când Iohannis i-a prelungit mandatul, după ce a respins propunerile MApN pentru această funcție.

Nicolae Ciucă, actualul șef al Statului Major al Apărării, s-a născut în 1967, în localitatea Plenița din județul Dolj. Conform Legii nr. 346 din iulie 2006 (art. 12), şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. Ciucă este propunerea PNL în Guvernul Orban.


Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Apărării, Ciucă a fost avansat la gradul de general în 27 noiembrie 2015.


Acesta a deținut următoarele funcții: ianuarie 2011 - ianuarie 2014 – comandant Divizia 2 Infanterie „Getica", Buzău; februarie 2009 - ianuarie 2011 - comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor" , Focşani; martie 2007 - februarie 2009 - locţiitor al comandantului Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor", Focşani; octombrie 2006 - martie 2007, împuternicit şef de stat major, Brigada 2 Infanterie „Rovine", Craiova; octombrie 2004 - octombrie 2006 – şef operaţii, Brigada 2 Infanterie „Rovine", Craiova; ianuarie 2004 - iulie 2004 - comandant al batalionului infanterie participant la misiunea din Irak.


De-a lungul activității sale, Nicolae Ciucă a primit mai multe distincții: Emblema de Onoare a Informaţiilor Militare, Emblema de Onoare a Logisticii; Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene; Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 25 de ani de activitate; Emblema de Onoare a Medicinei Militare; Emblema de Onoare a Forţelor Navale; Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii; Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler; Emblema de merit "În Serviciul Armatei României" cls. a III-a; Emblema de merit "În Slujba Păcii" cls. a III-a; Emblema de Onoare a Statului Major General etc.


Ciucă a absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu" din Craiova și, ulterior, Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu" Sibiu. Pe CV-ul său, apar în perioada 1993-1995, cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Interarme, Specialitatea Arme Întrunite, Bucureşti. Acesta are și un doctorat în ştiinţe militare cu lucrarea „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale.


Ciucă, implicat într-un scandal iscat la finele anului trecut între Ministerul Apărării și președintele Klaus Iohannis


Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire cu un an a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie, scrie Mediafax.


Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării Gabriel Leş au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.


Situația a fost dezbătută în instanță, care a dat câștig de cauză Administrației Prezidențiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel