Urmărește emisiunea live


Ciamba: Preşedinţia Consiliului UE e, într-un fel, o dovadă a rolului ţării noastre. Construcţia europeană, un model unic

Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este, într-un fel, o dovadă a rolului României în sprijinirea UE în 'vremuri de mari incertitudini', a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.

El a vorbit în deschiderea conferinţei '30 years on: Lessons from the Past, Challenges of the Present, Inspiration for the Future', organizată la Bucureşti. Oficialul a subliniat că preşedinţia română a Consiliului UE este o dovadă de integrare europeană a ţării noastre. 'Într-un fel putem spune că integrarea României în Europa se încheie cu preşedinţia. Cred că preşedinţia este, într-un fel, o dovadă a rolului României, egal cu al celorlalte state membre şi în acelaşi timp sprijinind Uniunea în vremuri de mari incertitudini', consideră el.

Ciamba a vorbit despre momentul 1989 ca despre 'întoarcerea Europei Centrale şi de Est la principiile integrării în Europa de Vest'. Referindu-se la provocările din prezent din Uniunea Europeană, ministrul delegat a dezvăluit 'cea mai importantă lecţie' pentru statele membre UE, şi anume 'nevoia de a evita viziuni ce se bat cap în cap despre viitorul Uniunii'. 'Să ne concentrăm asupra lucrurilor ce ne unesc. (...) Construcţia europeană este un model unic. Trebuie să continuăm să atingem convergenţa economică şi socială', a evidenţiat acesta.

Totodată, el a spus că Brexit a făcut ţările din blocul comunitar să fie unite. 'Dacă nu urmăm această lecţie a convergenţei, riscăm să punem în pericol principalul factor ce a dus la progresul construcţiei europene', a adăugat Ciamba.

Potrivit acestuia, 'preşedinţia română a Consiliului UE până acum a găzduit acţiuni concrete, având ca scop consolidarea cooperării şi eforturi complexe împotriva dezinformării'. 'România a oferit multe şi şi-a jucat rolul în modelarea viitorului Uniunii', a spus ministrul delegat pentru Afaceri Europene şi a punctat că, în timpul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, au fost închise negocierile pe '90 de dosare cu impact asupra vieţii cetăţenilor europeni'. 'Nu e vorba doar de cifre, ci în special este vorba de calitate', a arătat Ciamba şi a amintit, în contextul acesta, directiva privind gazele naturale şi directiva privind drepturile de autor.

Conferinţa '30 years on: Lessons from the Past, Challenges of the Present, Inspiration for the Future' se desfăşoară marţi şi miercuri la Bucureşti şi are loc în contextul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel