Christine Lagarde, director FMI. Coeure: Ea ştie cum funcţionează Europa

christine_lagarde_eu_imf_62169000_87135100
christine_lagarde_eu_imf_62169000_87135100

Benoit Coeure, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a apărat duminică nominalizarea directorului general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, la funcţia de preşedinte al BCE, după criticile referitoare la lipsa experienţei relevante, acesta numind-o "singura calificată", transmite Reuters.

Lagarde, fost ministru francez de Finanţe şi şeful FMI din 2011, a fost desemnată de liderii europeni să-l înlocuiască pe Mario Draghi în fruntea BCE. Unii comentatori au scos în evidenţă că nu este economist calificat şi nu are experienţă în domeniul băncilor centrale, spre deosebire de predecesorul ei.

"Christine Lagarde este singura calificată să conducă BCE într-o perioadă când zona euro se confruntă cu dificultăţi, atât pe plan intern, cât şi extern. Ea ştie cum funcţionează economia mondială. Ea ştie cum funcţionează Europa şi ştie cum să se adreseze pieţelor financiare", a declarat Coeure, în marja unei conferinţe de afaceri care s-a desfăşurat în weekend la Aix-en-Provence, în sudul Franţei.

Cu studii de drept, Lagarde a fost ministru de Finanţe al Franţei în timpul mandatului preşedintelui Nicolas Sarkozy până când a preluat funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional, unde reputaţia ei a sporit constant. Lagarde trebuia să susţină un discurs la conferinţa de la Aix-en-Provence, dar şi-a anulat apariţia publică după nominalizarea de săptămâna trecută. În schimb, a participat sâmbătă seara la spectacolul de operă Tosca de la Aix-en-Provence, unde mulţi lideri de afaceri şi politicieni au venit să socializeze.

"Specialitatea mea acum este Europa"

Coeure, al cărui mandat la BCE se încheie la finele acestui an, a afirmat pentru postul de televiziune BFM că nu va candida la funcţia de director general al FMI.

"Specialitatea mea acum este Europa, deci vreau să rămân în Europa şi să fiu de folos în Europa. Voi vedea în ce mod, dar nu voi fi un candidat pentru FMI", a declarat oficialul BCE.

Liderii UE au ajuns marţi seara la un acord privind viitorii şefi ai instituţiilor blocului comunitar. Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a fost desemnată preşedinte al Comisiei Europene, iar Christine Lagarde, preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE). David Lipton, prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar Internaţional, va prelua interimar conducerea FMI, în urma nominalizării lui Christine Lagarde la preşedinţia BCE.

În mod tradiţional, Fondul Monetar Internaţional este condus de un european, iar Banca Mondială - de un american - deşi marile economii emergente încearcă să vină cu proprii lor candidaţi. Conform analiştilor, cele mai mari şanse pentru şefia FMI le au Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă, şi Jeroen Dijsselbloem, fost ministrul olandez de Finanţe şi preşedintele Eurogrup.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel