Chris Terhes, despre ce scoate la iveală cazul Lazăr. ”Nu poți trece”

Chris Terhes vorbește despre tiranie și democrație în contextul cazului Augustin Lazăr, dezvăluind ce scoate la iveală situația din România. 

”Tiranie sau democratie? Aceasta e intrebarea la care trebuie sa raspunda romanii ca-si doresc pentru Romania.

Regimul tiranic

Tirania este acel sistem in care puterea este in mana unui despot, care isi mentine puterea prin institutii de forta (servicii, procurori, armata etc). Intr-un sistem tiranic, orice abuz si crima este justificabila in numele ideologiei promovata de functionarii statului, obedienti tiranului care se doreste vesnic la putere. O alta caracteristica a unui regim tiranic este ca presa, controlata de ideologii colaborationisti, justifica aceste abuzuri impotriva oamenilor prin campanii de dezinformare si propaganda.

Democrația

Democratia, de partea cealalta, este sistemul in care:

- puterile din stat sunt separate, tocmai pentru a face imposibila existenta unui tiran care sa aiba tot statul in mana sa;

- domneste legea, care e facuta de puterea legislativa;

- omul, cu demnitatea, drepturile si libertatile sale, este in centrul acestei constructii.

Intr-o democratie nici un abuz nu este scuzabil sau justificabil, tocmai pentru ca demnitatea omului este sfanta.

Intr-o democratie presa e "cainele de paza al democratiei", adica sta cu gura si ochii pe stat si institutiile acestuia, mai ales pe cele de forta, aparand oamenii de abuzuri, nu latrand la oameni atunci cand vorbesc despre abuzurile statului.

Cazul Lazăr, radiografia societății românești

Zilele acestea a iesit la iveala faptul ca procurorul general Augustin Lazar a fost un silitor executant al tiraniei comuniste. Fara slugi destoinice si zeloase ca Augustin Lazar sistemul de represiune comunist nu ar fi facut atatea victime nevinovate in Romania.

Acest caz este un bun exemplu de radiografie a societatii romanesti sa vedeti cine ce sistem isi doreste in Romania:

- exista o parte a presei care-l apara pe procurorul comunist Lazar, spunand ca a fost tanar, ca nu a avut de ales;

- presedintele Iohannis il mentine in functie, desi cererea de revocare i-a fost trimisa de cateva luni;

- PNL, partid a carui elita a fost decimata de comunisti, il apara.

De partea cealalta, tot mai multe voci, chiar cu opinii politice diferite, se ridica si spun ca Augustin Lazar nu mai poate ocupa functia de procuror general.

Intr-o democratie exista pluralitate politica. Aceasta pluratitate de idei nu poate aduce decat ceva bun pentru societate, de aceea democratiile vestice au prosperat, in timp ce tarile cu tirani au stagnat.

Principii și valori peste care nu poți trece

Intr-o democratie, insa, indiferent de disputele politice sau doctrinare, sunt principii si valori peste care nu poti trece, iar valoarea suprema intr-o democratie este OMUL, cu demnitatea, drepturile si libertatile sale.

Întrebări cheie

Cum credeti ca Romania poate fi tratata cu respect de puterile straine, cand presedintele Romaniei Klaus Iohannis accepta inca in pozitia de procuror general o persoana care a contribuit la mentinerea tiraniei comuniste si la torturarea unor oameni in inchisorile comuniste in anii 80?

Cum pot PNL ori Ciolos lupta pentru drepturile romanilor in Europa, cand sustin in pozitia de procuror general o persoana partasa la represiunea comunista anti-romaneasca?

Cu ce drept ne lectureaza birocratii europeni din principiile fondatoare ale UE si ne tin lectii despre democratie si stat de drept, cat timp tot ce au sustinut si promovat ei in Romania este un sistem abuziv, ce intra in contradictie flagranta cu valorile pe care pretind ca le promoveaza?

Romania este la o rascruce de drumuri si e alegerea fiecarui roman daca isi doreste in Romania democratie sau tiranie.” scrie Chris Terhes, pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel