EXCLUSIV  Chistul hidatic, tratament fără operație. Prof. Lazăr Fulger, intervenție inovatoare: injectare cu alcool

spital chirurgi
spital chirurgi

Prof. Dr. Lazăr Fulger, de la Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș, din Timișoara, a prezentat o nouă tehnică de tratare a chistului hidatic, pe care a abordat-o cu succes în cazul a 120 de persoane. 

Șeful clinicii a doua chirurgicală de la UMF Victor Babeș, din cadrul Spitalului Clinic Județean Timișoara, a dezvăluit la emisiunea Academia de Sănătate, de la DCNews, cum a reușit să facă trecerea cu succes de la abordul clasic la cel minim invaziv în tratarea chistului hidatic.

[citeste si]

"La început de carieră, în anii 70-80, una dintre problemele majore de tratament chirurgical era chistul hidatic complicat, în special cel complicat cu afectarea căilor biliare, chistul rupt în căile biliare combinat cu icterul mecanic, cu angiocolite severe și mai ales chistul îmbătrânit prin evoluție cu calcificarea peretelui chistic.(...) După anii 90, diagnisticul s-a făcut mult mai ușor odată cu creșterea accesibilității la diagnosticul ecografic. Impactul ușurinței de a pune diagnosticul de chist hidatic a fost că aceste chiste au fost diagnosticare în stadii incipiente de evoluție. Pe de altă parte, îmbătrânirea peretelui chistic și apariția complicațiilor erau evitate în sensul că pacienții erau trimiși către tratament chirurgical mult mai repede. În al doilea rând, măsurile de popularizare a igienei, au dus la scăderea incidenței. În fapt, practic constatăm după 1995 o scădere progresivă a dezastrelor evolutive ale chistului hidatic. (...)  Chistul hidatic este o leziune benignă care duce la constituirea în parenchimul hepatic a unei formațiuni cu conținut lichidian, care reprezintă dezvoltarea parazitului în interiorul ficatului uman. Dacă prin dezvoltare excentrică, la un moment, această formațiune erodează un canal biliar,  încep complicațiile. Tratamentul, din punct de vedere chirurgical, constă în deschiderea, evacuarea membranei hidatice, urmând ca ficatul, prin capacitatea lui mare de regenerare, să închidă acel defect de parenchim hepatic. Faptul că aceste chiste sunt diagnosticate în stadii incipiente de dezvoltare, la dimensiuni mici, fără perete calcificat, face ca rezultatele tratamentului chirurgical să fie foarte bune în ultima vreme", spune profesorul Lazăr Fulger.

(w670)

Cum se treatează un chist hidatic cu tehnologiile moderrne

Trecerea de la chirurgia clasică la cea laparoscopică a însemnat un salt uriaș în tratarea chistelor hidatice incipiente.  Prof. Dr. Mihai Fulger, însă, a venit cu o abordare mult mai îndrăzneață și mai eficientă.

"În majoritatea chisturilor hepatice am reușit să le evacuăm pe cale laparoscopică fără să deschidem abdomenul în mod clasic. Prinzânzând curaj cu acest abord, (...) am încercat puncția trans-parieto-hepatică . Această puncție pleacă de la următoarea observație: chistul poate să fie puncțioinat  trecând printr-o lamă de parenchim hepatic. Se evacuează o parte din conținutul lichidian al chistului și în locul lichidului extras se injectează alcool alb de 90%. Acest alcool se menține în interiorul cavității chistului și în consecință, partea germinativă este distrusă prin prezența alcoolului. Ulterior alcoolul se extrage cu seringa parțial și am constatat, cu această metodă, că odată distrusă membrana proligeră și evacuat parțial chistul, prin efectul compresiunii parenchimul tinde să vindece această rană sferică din interiorul lui, ceea ce duce la dispariția chistului care se transformă într-o mică cicatrice.(...) Prin această metodă am reușit să rezolvăm chiste multiple, extrem de voluminoase, care în alte situații ar fi necesitat drenaje de luni și luni de zile. Incidența complicațiilor a fost sub 3-4% și a fost reprezentată în primul rând de persistența cavității lichidiene a chistului și aceasta s-a întâmplat mai ales la chistele unde exista o fistulă cu căile biliare. Din cele 120 de intervenții,  au fost 2 cazuri în care s-a dezvoltat un abces hepatic și a necesitat o intervenție majoră. La ora actuală avem două modalități de abord, prin puncție pentru chisturile foarte tinere, fără fistule biliare și fără vezicule fice, și abordul minim invaziv laparoscopic care ne permite să intrăm în cavitatea chistului, să o evacuăm și dacă se văd acolo puncte cu mici chistule cu canalicule biliare, să punem fire de sutură", a declarat profesorul Lazăr Fulger.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel