China suspendă unele importuri de carne de porc din Canada

China a suspendat unele importuri de carne de porc din Canada, pe fondul crizei diplomatice dintre cele două ţări, transmite BBC.

Autorităţile de la Beijing susţin că au găsit un aditiv interzis în nutreţul cu care ar fi fost hrăniţi porcii sacrificaţi pentru a fi exportaţi din Canada în China.

O investigaţie a arătat că până la 188 de certificate sanitar-veterinare ataşate exporturilor de carne de porc spre China au fost falsificate, conform unui comunicat al Ambasadei chineze la Ottawa

China a solicitat Canadei "să adopte măsuri eficiente" pentru a asigura siguranţa produselor alimentare vândute statului asiatic şi a cerut autorităţilor canadiene "să suspende din 25 iunie emiterea de certificate pentru exporturile de carne spre China".

Decizia vine pe fondul sporirii în ultimele luni a tensiunilor politice dintre China şi Canada, după arestarea directorului financiar al Huawei, Meng Wanzhou, la Vancouver. Meng este fiica celui care a înfiinţat gigantul chinez al telecomunicaţiilor.

De asemenea, suspendarea importurilor de carne de porc din Canada vine într-o perioadă în care autorităţile de la Beijing se confruntă cu o epidemie de pestă porcină africană.

Luna aceasta, China a cerut autorităţilor locale să ofere sprijin financiar crescătorilor de porci, atât din gospodăriile ţărăneşti cât şi din marile ferme industriale, pentru a stabiliza producţia, în condiţiile în care pesta porcină africană a afectat semnificativ efectivele de porcine din statul asiatic.

Astfel, urmează să fie acordate garanţii de credit fermelor unde se cresc peste 5.000 de porci anual, dar şi marilor complexe industriale, a informat Ministerul Agriculturii. De asemenea, garanţiile pentru împrumuturile ajunse la scadenţă vor fi extinse pentru fermieri, perioada de procesare va fi scurtată iar ratele dobânzilor bancare pentru companiile din sectorul agricol va fi plafonată la 2%.

Decizia autorităţilor vine după ce în aprilie s-a înregistrat o scădere de 22% a efectivelor de porcine, comparativ cu perioada similară din 2018, cel mai semnificativ declin înregistrat vreodată.

China este cel mai mare producător din lume şi cel mai mare consumator de carne de porc. Din august, pesta porcină africană se extinde în fiecare provincie din statul asiatic, ducând la sacrificarea a milioane de animale şi determinând China să apeleze la importuri.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel