China stație spațială dezintegrată: Spectacol sub forma unor mingi de foc

Autorităţile din China afirmă că nu există motive de îngrijorare din cauza staţiei spaţiale Tiangong-1 care se va dezintegra deasupra Terrei în zilele următoare şi au promis, dimpotrivă, că intrarea în atmosferă a fostului avanpost spaţial chinez va reprezenta un "spectacol splendid", asemănător unei ploi de stele, informează AFP. 

Fostul laborator spaţial Tiangong-1 urmează să reintre în atmosfera terestră între zilele de sâmbătă şi luni, potrivit agenţiei spaţiale chineze. Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a evocat un interval mai restrâns: între sâmbătă, ora 12:00 GMT, şi duminică după-amiază. 

"Oamenii nu au niciun motiv să se îngrijoreze", a asigurat pe o reţea de socializare un reprezentant al CMSEO, Biroul chinez însărcinat cu coordonarea zborurilor spaţiale cu echipaje umane la bord. 

Dezintegrare 

Acest tip de staţie spaţială "nu se prăbuşeşte pe Terra în mod violent ca în filmele ştiinţifico-fantastice, ci se dezintegrează într-o splendidă ploaie de stele (...) pe măsură ce fragmentele desprinse din staţie avansează în drumul lor spre Terra", a afirmat acelaşi oficial chinez. 

Laboratorul spaţial chinez a fost plasat pe orbită în septembrie 2011. Tiangong-1 ar fi trebuit să efectueze o intrare controlată în atmosfera terestră, însă a încetat să funcţioneze în martie 2016, generând îngrijorări legate de "prăbuşirea" sa pe Terra. 

Totuşi, riscul pentru ca o persoană să fie lovită de un fragment desprins din staţia chineză cu greutatea de peste 200 de grame este de 1 la 700 de milioane, potrivit CMSEO. 

"Mingi de foc" 

În 60 de ani de zboruri spaţiale, au existat doar 6.000 de intrări necontrolate în atmosferă ale unor obiecte de mari dimensiuni fabricate de om şi un singur deşeu spaţial a lovit o persoană, fără să o rănească, afirmă Stijn Lemmens, un expert al ESA. 

La o altitudine de aproximativ 100 de kilometri, frecarea cu aerul va determina smulgerea panourilor solare, antenelor şi altor elemente externe ale staţiei Tiangong-1, a precizat agenţia spaţială chineză. 

Căldura tot mai mare şi forţa de frecare vor determina apoi o combustie sau o explozie a structurii principale a staţiei chineze, la o altitudine de aproximativ 80 de kilometri, potrivit aceleiaşi surse, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel