China, experiment încheiat pe Lună: A murit

Luna
Luna

Planta de bumbac, a cărei încolţire a fost un succes în cadrul experimentului desfăşurat de sonda chineză Chang'e 4 pe faţa ascunsă a Lunii, a murit odată cu începerea nopţii selenare, când temperaturile pot scădea până la minus 170 de grade Celsius, relatează joi EFE. 

Televiziunea de stat CGTN a informat joi că experimentul realizat de sonda chineză Chang'e 4 s-a încheiat. Deşi fotografiile cu încolţirea plantei au fost difuzate marţea aceasta, duminică nava a intrat în modul de economisire a energiei ca urmare a nopţii lunare (echivalând cu 14 nopţi terestre). Responsabilul experimentului, Xie Gengxin, citat de CGTN, a precizat că fotografia distribuită marţi, 15 ianuarie, de Agenţia spaţială chineză (China National Space Administration - CNSA), în care se vede germinarea şi planta evoluând sănătos, a fost făcută sâmbătă, 12 ianuarie, la ora locală 20:00 (12:00 GMT). 

Sonda Chang'e 4 a reuşit să aselenizeze pe faţa nevăzută a Lunii



Potrivit lui Xie, care este decan la Institutul de Tehnologie Avansată a Universităţii din Chongqing, experimentul a folosit la obţinerea "unei uriaşe cantităţi de informaţii valoroase". Expertul chinez a subliniat că principalul obiectiv al acestui experiment era "popularizarea ştiinţei". De fapt, ideea de a duce pe Lună mostre biologice a fost aleasă dintre cele 257 de sugestii făcute în 2016 de mai mulţi studenţi chinezi. 

Sonda Chang'e 4, care la 3 ianuarie a reuşit să aselenizeze pe faţa nevăzută a Lunii pentru prima dată în istoria spaţială, a transportat seminţe de bumbac, rapiţă, cartof şi gâscariţă, mostre de drojdie şi ouă de musculiţă de oţet, cu scopul de a crea "o minibiosferă simplă", însă doar bumbacul a încolţit. Potrivit CNSA, organismele se vor descompune treptat în recipientul creat special pentru acest experiment şi nu vor crea pagube mediului lunar.

Vezi şi: Curs valutar 17 ianuarie. Leul, nou minim faţă de euro

Brexit fără acord. Theresa May, noi emoții: Urmează planul B

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel